India le va interzice funcţionarilor publici să folosească Gmail, Hotmail şi Yahoo

Pagina splash a Yahoo şi blogging-ul de pornire Tumblr sunt vazute pe un iPhone. Consiliul de directori al Yahoo a aprobat achiziţionarea Tumblr duminică
Pagina splash a Yahoo şi blogging-ul de pornire Tumblr sunt vazute pe un iPhone. Consiliul de directori al Yahoo a aprobat achiziţionarea Tumblr duminică (Karen Bleier / AFP / Getty Images)

Guvernul indian le va interzice funcţionarilor publici să folosească serviciile de e-mail americane Gmail, Yahoo şi Hotmail, în legătură cu care autorităţile de la New Delhi au anumite suspiciuni după dezvăluirea, la jumătatea lunii iunie, că aceste servicii de Internet nu au secrete pentru spionajul american reprezentat de Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA), informează joi ziarul spaniol La Vanguardia.

Deja la acea dată, Ministerul Tehnologiilor şi informaţiei indian a primit sarcina de a redacta o nouă politică, care se află în faza finală după ce a primit contribuţiile celorlalte ministere. Potrivit declaraţiilor responsabilului acestui departament, în decembrie peste jumătate de milion de funcţionari publici indieni vor primi o notificare pe această temă. În schimbul renunţării la serviciile de Gmail, Yahoo şi Hotmail, guvernul indian le va pune la dispoziţie tuturor angajaţilor publici mailul oficial "nic.in", în cadrul unei operaţiuni ale cărei costuri sunt estimate la 15 milioane de euro.

India vrea să introducă, totodată, reforme legale pentru a-i obliga pe toţi furnizorii de e-mail ca mesajele schimbate de userii indieni să fie înmagazinate în servere indiene. Conform web-ul ministerial, se poate verifica însă că în prezent până şi secretarul de stat al comunicaţiilor, Milind Deora, ca şi restul funcţionarilor ministerului, folosesc serviciul Gmail. Motivul invocat de mulţi angajaţi este birocraţia care îngreunează obţinerea serviciului oficial de mail. Folosirea exclusivă a adresei "nic.in" este menită să pună capăt şi corupţiei în acest domeniu.

India este o putere informatică, iar operaţiunile NSA nu surprins-o complet nepregătită. În februarie 2009, New Delhi a interzis deja diplomaţilor săi folosirea tuturor serviciilor de mail americane, alături de Facebook. La momentul respectiv, s-a invocat motivul de a se apăra de virusurile care pot pătrunde în fişierele cu informaţii secrete. În prezent, toată lumea a aflat că virusul se numeşte NSA. În orice caz, octogenarul premier indian Manmohan Singh a declarat că nu are nicio problemă legată de faptul că se află printre cei 35 de lideri internaţionali spionaţi de NSA, având în vedere că nu are telefon mobil şi nici adresă de e-mail.

Pe de altă parte, India participă, alături de celelalte ţări BRICS (acronimul în engleză pentru Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), la o reţea de cabluri submarine de fibră optică ce vor lega, în cel mult doi ani, Brazilia de Rusia, trecând prin Africa de Sud, India şi China, dar ocolind SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe