India învaţă că promisiunile Chinei sunt ca minunile - ţin maxim trei zile

Soldaţi chinezi la exerciţii, 22 iulie 2014. Manevrele militare extraordinare anunţate în iulie s-au extins până în septembrie, fiind probabil îndreptate către reprimarea unei eventuale revolte interne
Soldaţi chinezi la exerciţii, 22 iulie 2014. Manevrele militare extraordinare anunţate în iulie s-au extins până în septembrie, fiind probabil îndreptate către reprimarea unei eventuale revolte interne (ChinaFotoPress via Getty Images)

Xi Jinping a sosit în India miercuri, marcând prima vizită a unui lider de vârf chinez din ultimii opt ani. După negocierile cu Modi, cei doi au semnat o serie de acorduri importante, iar Xi Jinping a promis să investească 20 de miliarde de dolari în India pe o perioadă de cinci ani.

Totuşi, prezenţa a aproximativ 1.000 de soldaţi chinezi pe teritoriul Indiei a supărat gazdele, umbrind acordurile economice dintre cele două ţări.

Potrivit rapoartelor din presa indiană, la începutul săptămânii trecute soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului a Chinei au intrat în regiunea Chumur din sudul Ladakh, în aproprierea graniţei de facto dintre India şi China. În timp ce numărul de soldaţi chinezi de pe teritoriul indian creştea, India a trimis de asemenea 1.500 de soldaţi în regiune, având drept rezultat o confruntare tensionată între cele două armate.

Potrivit New Delhi Television (NDTV), Xi Jinping i-a transmis lui Narendra Modi în timpul întâlnirii bilaterale de joi că a cerut soldaţilor chinezi să se retragă. Totuşi, la câteva ore după retragere, 35 de soldaţi chinezi au traversat din nou graniţa, intrând pe teritoriul indian, şi s-au poziţionat pe vârful unui deal.

Times of India a raportat că armata indiană, care începuse să se retragă, a oprit operaţiunea şi a reînceput protecţia zonei de graniţă.

Intenţiile Chinei

India şi China împart o frontieră disputată de peste o jumătate de secol, după ce au purtat un război de graniţă în 1962. Unii dintre analişti cred că Beijingul reaprinde disputa de graniţă pentru a pune presiune pe India.

”China consideră că problema graniţei nerezolvate îi oferă o pârghie strategică ce-i permite să menţină India într-o stare de incertitudine privind intenţiile celor de la Beijing şi de nelinişte privind propriile capabilităţi, expune vulnerabilităţile şi slăbiciunile Indiei şi asigură 'buna comportare' a guvernului de la New Delhi în chestiunile importante” pentru Beijing, a scris Mohan Malik într-un articol al revistei indiene World Focus. Malik este un profesor al Centrului Asia Pacific pentru Studii de Securitate din Honolulu.

Totuşi, s-ar putea ca asta să nu fie toată povestea. Potrivit lui Chris Chappel, un analist politic pe tema Chinei şi gazda emisiunii ”China Necenzurată” a Televiziunii New Tang Dynasty, disputa de la graniţă ar putea fi provocată de conflictele dintre facţiunile din interiorul Partidului Comunist Chinez.

”Xi încearcă de asemenea să-şi extindă influenţa asupra armatei. Facţiunea extremistă, agresivă şi beligerantă din Partid o ia razna, inflamând agresiv disputele teritoriale”, a scris acesta vineri, într-un comentariu pentru Epoch Times.

Chappel sugerează că tensiunile provocate la graniţă ar putea fi un complot al grupării lui Jiang Zemin, menit să-l facă pe Xi Jinping să arate prost într-o vizită diplomatică de nivel înalt.