India ar putea crea cea mai mare bază de date biometrice din lume

Diverse organizaţii pentru drepturile omului şi protejarea datelor biometrice, precum şi mulţi membri ai opoziţiei indiene, au declarat că Guvernul indian se indreaptă cu paşi repezi spre crearea unui stat poliţienesc.
Cetăţeni indieni în New Delhi. Guvernul indian doreşte să creeze cea mai mare bază de date biometrice din lume.
Cetăţeni indieni în New Delhi. Guvernul indian doreşte să creeze cea mai mare bază de date biometrice din lume. (Captură Foto)

Comisia ONU pentru Statistici a publicat marţi un document, numit “Draft Global Indicators Framework”, care a adăugat un program de colectare a datelor globale la iniţiativa lor numită Agenda 2030. În acelaşi timp, s-ar putea ca India să fi găsit propria sa metodă pentru a colecta acele date.

Parlamentul indian urmează adopte o legislaţie care oferă agenţiilor federale acces la cea mai mare bază de date biometrice din lume în interesul securităţii naţionale, declanşând temeri că dreptul la intimitate al unui miliard de persoane ar putea fi compromis.

Acţiunea are loc în condiţiile în care Partidul de guvernământ Bharatiya Janata (BJP) încearcă să submineze protestele studenţeşti şi promovează o agendă naţionalistă hindusă în alegerile la nivel de stat – paşi care ar putea, conform unor analişti, să erodeze tradiţiile Indiei în ceea ce priveşte toleranţa şi libertatea de exprimare.

De asemenea, aceste măsuri ar putea anunţa o practică de supraveghere mult mai intruzivă decât monitorizarea telefoniei şi Internetului în SUA, ce a fost dezvăluită în 2013 de fostul contractor NSA Edward Snowden, care este suspectat că ar spiona în favoarea Chinei.

Planul pentru baza de date Aadhaar, început în urmă cu şapte ani, a fost creat pentru a optimiza plăţile şi pentru a reduce frauda şi cheltuielile inutile masive. Astfel, aproape un miliard de oameni şi-au înregistrat până acum amprentele şi carcteristicile irisului.

Acum, BJP, care a moştenit schema, doreşte să adopte noi prevederi, inclusiv cele asupra securităţii naţionale, folosind o breşă pentru a evita opoziţia din Parlament.

“[Schema] a fost promovată ca un instrument folosit exclusiv pentru plata subvenţiilor şi nu am realizat că ar putea, de asemenea, să fie folosită pentru supravegherea în masă”, a declarat Tathagata Satpathy, un legiuitor din statul estic Odisha.

“Ne poate asigura Guvernul că acest card Aadhaar şi datele ce vor fi colectate pe baza sa – date biometrice, biologice, scanarea irisului, amprente, totul pus împreună – nu vor fi folosite eronat aşa cum a făcut NSA în SUA?”

Ministrul indian al Finanţelor Arun Jaitley a apărat legislaţia în Parlament, susţinând că Aadhaar a ajutat Guvernul să salveze aproximativ 150 miliarde de rupii (2,2 miliarde de dolari) numai în anul financiar 2014-2015.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe a adăugat că Guvernul indian a luat măsuri pentru a asigura că viaţa privată a cetăţenilor va fi respectată şi că autoritatea de a accesa datele a fost exercitată foarte rar.

Conform unui alt oficial guvernamental, noua lege este de fapt mult mai limitată ca amploare decât Indian Telegraph Act, vechi de câteva decenii, care permite agenţiilor naţionale pentru securitate şi autorităţilor fiscale să intercepteze conversaţiile telefonice ale persoanelor individuale în interesul securităţii publice.

Acele asigurări nu au mulţumit opozanţii politici şi oamenii din diferite minorităţi religioase, inclusiv comunitatea musulmană semnificativ de mare din India, care susţine că baza de date ar putea fi folosită ca o unealtă pentru a-i reduce la tăcere.

“Dezvoltăm un stat poliţienesc”, a declarat parlamentarul din opoziţie Asaduddin Owaisi.

Raman Jit Singh Chima, director pentru politică globală la Access, o organizaţie internaţională ce luptă pentru protejarea datelor digitale, a susţinut că legea indiană propusă nu dispune de transparenţă şi omite protecţiile ce există în Europa şi SUA, care anul trecut şi-a reformat programul de supraveghere în masă a telefoniei.

El s-a referit la U.S. Foreign Intelligence Surveillance Court, care trebuie să aprobe multe cereri de supraveghere venite din partea agenţiilor de informaţii şi, de asemena, la autorităţile europene pentru protejarea datelor ca mecanisme de monitorizare, care nu sunt prezente în propunerea indiană.

Guvernul indian a prezentat miercuri legislaţia Aadhaar în Camera Superioară a Parlamentului pentru a fi adoptată înainte ca legiuitorii să intre în vacanţă.

Pentru a evita lipsa unei majorităţi în Parlament, BJP a prezentat proiectul de lege ca fiind un proiect financiar, ce nu poate fi respins de Camera Superioară. Totuşi, proiectul poate fi întors în Camera Inferioară, unde partidul de guvernământ are o majoritate.

În evaluarea sa asupra măsurii, organizaţia din New Delhi PRS Legislative Research a declarat că agenţiile de aplicare a legii ar putea folosi numărul cuiva din baza de date Aadhaar ca o legătură între diverse seturi de date precum cele telefonice sau privind călătoriile aeriene.

Acel lucru le va permite autorităţilor indiene să recunoască tiparele comportamentale şi să detecteze potenţialele activităţi ilegale.

Dar, în acelaşi timp, acest lucru ar putea duce, de asemenea, şi la hărţuirea persoanelor care sunt identificate incorect ca potenţiale ameninţări la securitate, a susţinut PRS.

Sunil Abraham, director executiv al Centrului pentru Internet şi Societate din Bengaluru, a precizat că Aadhaar a creat un depozit central de date biometrice pentru aproape fiecare cetăţean al celei mai populate democraţii din lume, adăugând că acest depozit ar putea fi compromis.

“Menţinerea unei baze de date centrale este asemănătoare cu obţinerea cheilor fiecărei locuinţe din Delhi şi stocarea lor la o secţie centrală de poliţie”, a precizat el.

“Este foarte uşor să obţii datele privind irisul fiecărei persoane cu ajutorul camerelor de supraveghere de nouă generaţie. Imaginaţi-vă o situaţie în care poliţia obţine elementele specifice ale irisului fiecărui manifestant, care apoi pot fi identificaţi pe baza datele lor biometrice.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe