Încrederea românilor în instituţiile publice. DNA a depăşit pentru prima oară Biserica

Preşedinţia, Armata, Pompierii, Direcţia Naţională Anticorupţie sau NATO sunt printre instituţiile în care românii au cea mai mare încredere, potrivit ultimului sondaj Inscop Research.
Laura Codruţa Koveşi la CSM
Laura Codruţa Koveşi la CSM (Epoch Times România)

Cum Direcţia Naţională Anticorupţie nu şi-a oprit ofensiva îndreptată împotriva marilor corupţi, încrederea românilor în instituţia condusă de procurorul şef Laura Codruţa Kovesi continuă să crească în mod constant, iar cât timp acest trend se menţine, în ciuda diferitelor campanii media denigratoare, va fi greu pentru politicienii dornici să limiteze eficienţa agenţiei să pună în aplicare planuri sinistre de genul "Marţea neagră".

Între timp, preşedintele Klaus Iohannis este din nou pe val, recuperând din terenul pierdut, iar Pompierii, instituţie nou introdusă în sondajul realizat pe luna noiembrie de Inscop Research, aflăm că se bucură de o mare încredere din partea românilor.

Instituţii politice

Topul încrederii în instituţiile politice este şi în luna noiembrie condus de Preşedinţie cu 51,2% încredere multă şi foarte multă, în creştere cu aproape 5 procente faţă de sondajul precedent când a înregistrat 46%. Încrederea în Preşedinţie revine astfel la un nivel apropiat de cel înregistrat imediat după alegerile prezidenţiale, urmare a modului în care Klaus Iohannis a gestionat criza guvernamentală şi protestele Colectiv.

Pe locul al doilea în topul încrederii se situează, la o distanţă semnificativă, Primăria, care se bucură de aprecierea a 37,6% dintre români (36,3% în septembrie).

Curtea Constituţională se menţine în luna noiembrie pe poziţia a treia, cu 32,8% încredere multă şi foarte multă (faţă de 35,1% în septembrie).

Urmează Guvernul, care beneficiază de încrederea a 30,9% dintre cei intervievaţi, în creştere faţă de luna septembrie cu aproximativ 5 puncte procentuale (25,2%) după instalarea la Palatul Victoria a noului cabinet condus de Dacian Cioloş.

Clasamentul este încheiat de Consiliul Judeţean cu 22,9% (faţă de 20,6% în septembrie), Parlament, cu 12,8% încredere multă şi foarte multă (faţă de 10,9% în septembrie) şi Partidele Politice cu 8,6% (faţă de 7,6% în septembrie).

Instituţii executive

Influenţa tragediei de la Colectiv se face simţită şi în topul încrederii în instituţiile executive, unde prima poziţie este ocupată în luna noiembrie de Pompieri (instituţie introdusă pentru prima oară pe listă) cu 77,5% încredere multă şi foarte multă. Urmează Armata cu 75,4% (faţă de 73,8% în septembrie) şi Jandarmeria cu 65,8% (63,7% în septembrie).

Pe poziţia a patra se situează, la mică distanţă, DNA cu un capital de încredere 61,2% (faţă de 60% în septembrie).

Urmează SRI cu 51,3% (50,3% în septembrie), SIE cu 50,9% (48% în septembrie), Poliţia cu 48,9% (51,7% în septembrie), BNR cu 46,7% (49,5% în septembrie), Înalta Curte cu 46,2% (42,7% în septembrie), ANAF cu 40,7% (41,9% în septembrie) şi ANI cu 37,1% (36,6% în septembrie).

Instituţii sociale şi private

Biserica rămâne instituţia privată sau socială în care românii au cea mai mare încredere, cu 56,3% dintre opţiunile de încredere multă şi foarte multă. Procentul este însă în scădere faţă de luna septembrie, când 61,2% declarau acest lucru, sub influenţa controverselor apărute în jurul modului în care Biserica a reacţionat faţă de tragedia de la Colectiv.

Pe locul al doilea în topul instituţiilor private sau sociale se situează, la mare distanţă, Universităţile, care se bucură de încrederea a 43% dintre cei intervievaţi, faţă de 44,6% în luna septembrie.

Universităţile sunt urmate de Presă, cu 35,7% încredere multă şi foarte multă, faţă de 34,5% în luna septembrie.

Clasamentul încrederii în instituţiile sociale şi private este continuat de Organizaţiile Societăţii Civile cu 30,2% încredere multă şi foarte multă (faţă de 30,5% în luna septembrie), Patronate cu 19,7% (faţă de 18,7% în luna septembrie), Sindicate cu 18,6% (faţă de 21,2% în luna septembrie) şi Bănci cu 17,6% (faţă de 17,8% în luna septembrie).

Instituţii internaţionale

Pe primul loc al topului încrederii în instituţiile internaţionale se situează în continuare NATO, cu 55,7% încredere mare şi foarte mare, în scădere uşoară faţă de luna septembrie (57,6%).

Pe locul secund în topul încrederii în instituţiile internaţionale se situează, la mică distanţă, ONU, cu 54,8% încredere multă şi foarte multă (56,6% în septembrie 2015), iar locul al treilea este ocupat de Uniunea Europeană, cu 50,5% (52,7% în septembrie 2015).

Locul al patrulea revine Parlamentului European cu 45,6% (47,8% în septembrie), urmat de Comisia Europeană cu 43,5% (45,7% în septembrie).

Topul încrederii este încheiat de Banca Mondială cu 33,8% (41% în septembrie) şi de Fondul Monetar Internaţional cu 29,5% (33,9% în septembrie), în cazul ambelor instituţii înregistrându-se o scădere semnificativă a încrederii faţă de sondajul anterior.