Încolţiţi de trupele ucrainene, paramilitarii pro-Rusia cer armistiţiu

Garda Naţională Ucraineană, regiunea Doneţk, Ucraina.
Garda Naţională Ucraineană, regiunea Doneţk, Ucraina. (youtube.)

Forţaţi de înaintarea armatei ucrainene, paramilitarii afiliaţi Kremlinului din estul Ucrainei au propus, sâmbătă, un armistiţiu temporar guvernului de la Kiev, potrivit Reuters.

”Suntem pregătiţi de un armistiţiu pentru a preveni proliferarea dezastrului umanitar în Donbass”, a declarat Alexander Zaharcenko, unul din liderii forţelor pro-Rusia, făcând referire la regiunea din estul Ucrainei în care se desfăşoară conflictul militar.

Ca urmare a invaziei forţelor pro-Rusia în regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, capitalele regionale au fost transformate în baze militare de către paramilitari, ceea ce a adus pagube umanitare, sociale şi economice imense.

Oraşul Doneţk, care adăposteşte aproximativ 1 milion de persoane, este înconjurat de armata ucraineană mobilizată să elibereze regiunile de sub ocupaţia rusă. Totuşi, forţele pro-Rusia se folosesc de numărul mare de civili pentru a îngreuna avansul misiunii guvernamentale şi pentru a segmenta conflictele, astfel încât să se poată aproviziona constant cu personal militar, armament şi finanţele acordate de Moscova.

”În eventualitatea unui atac asupra oraşului, numărul victimelor va creşte. Noi nu avem coridoare umanitare. Nu există rezerve de medicamente… rezervele de mâncare se apropie de sfârşit”, a declarat liderul forţelor pro-Rusia.

Oficialii ucraineni au anunţat că vor accepta armistiţiul condiţionând forţele pro-Rusia să depună armele.

Anterior, Kievul a anunţat că a stopat o tentativă a Rusiei de a trimite un contingent militar în Ucraina sub acoperirea unei misiuni de păstrare a păcii, care avea scopul de a provoca un conflict militar pe scară largă. Moscova a respins acuzaţiile.

Casa Albă a precizat, sâmbătă, în urma unei convorbiri între preşedintele american, Barack Obama, şi cancelarul german, Angela Merkel, că cei doi lideri au ”convenit că orice intervenţie rusă în Ucraina, chiar sub presupuse auspicii umanitare, fără aprobarea oficială şi autorizaţia guvernului din Ucraina este inacceptabilă, încalcă legea internaţională şi va provoca consecinţe adiţionale”.

Preşedintele Obama şi premierul britanic David Cameron au discutat despre criză şi au anunţat că Rusia va suferi sancţiuni chiar mai dure dacă va trimite trupe în Ucraina.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut, în urma unei discuţii cu secretarul american de Stat, John Kerry, ”măsuri urgente pentru a preveni catastrofa umanitară iminentă din regiunile sud-estice” ale Ucrainei, potrivit Moscovei.

Pe de altă parte, Kerry ”a transmis că Rusia nu ar trebui să intervină în Ucraina sub pretextul convoaielor umanitare sau sub orice alt pretext de păstrare a păcii”, a comunicat Departamentul de Stat.

Forţele armate ucrainene au luat treptat avantaj asupra forţelor pro-Rusia care au fost acum încercuite şi în oraşele transformate în fortăreţe Doneţk şi Lugansk, din apropierea graniţei cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe