Incidentul sângeros din estul Ucrainei ar fi fost fabricat de paramilitarii pro-ruşi

Pamflet, preşedintele rus Vladimir Putin
Pamflet, preşedintele rus Vladimir Putin (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Un schimb de focuri ce a avut loc în suburbiile oraşului Sloviansk, duminică, s-a soldat cu cel puţin trei decese şi trei răniţi, conform ministerului de Interne de la Kiev.

Confirmarea autorităţilor de la Kiev, cu privire la incidentul sângeros, a survenit la scurt timp după diseminarea informaţiilor de către presa rusă, care a avut iniţiativa înaintea presei ucrainene, specificând că incidentul ar fi fost înscenat.

Insurgenţii locali au insistat asupra faptului că schimbul de focuri a fost început de organizaţia Sectorul de Dreapta, unul dintre grupurile criticate aspru de Kremlin şi catalogate drept ”fasciste şi extremiste”. Un membru al forţelor paramilitare pro-Rusia susţine că liderul grupului ucrainean, Dmytro Yarosh, a fost implicat în incident deoarece un card VISA al acestuia ar fi fost găsit într-una din maşinile din care atacatorii ar fi deschis focul. Două dintre autovehicule au fost capturate de paramilitarii pro-Rusia şi arse. Maşinile aveau numere noi înregistrate în Dnipropetrovsk.

Kievul, însă, are o cu totul altă părere. Incidentul a fost o ”provocare cinică”, au menţionat Serviciile de Securitate Ucrainene (SBU), adăugând că sunt de părere că evenimentele din Sloviansk au fost înscenate.

Un material video prezentat de Life News a arătat corpul unui bărbat ucis în timpul schimbului de focuri, lângă muniţie şi alte echipamente. Materialul a mai arătat şi o bancnotă de 100 de dolari, imagini care ar fi fost obţinute prin satelit şi mărite, apoi scoase la imprimantă pentru a fi prezentate.

Unul din membrii Sectorului de Dreapta, Borislav Bereza, a denunţat rapoartele care sugerau că organizaţia sa a fost implicată denumind canalul Life News o ”hazna”.

”Ei nu au publicat niciodată adevărul”, a spus acesta cu privire la postul Life News.

Ministrul rus de Externe a condamnat violenţele, spunând că autorităţile de la Kiev nu sunt dispuse să respecte acordul semnat la Geneva joi.

Moscova ”insistă pe implementarea strictă a responsabilităţilor asumate de partea ucraineană pentru de-escaladarea situaţiei din sud estul Ucrainei”.

Ştirea cu privire la incidentul mortal a venit în timpul Paştelui, ocazie pentru care Kievul anunţase că îşi va opri ”etapa activă” a acţiunilor anti-teroriste.

Sâmbătă, autorităţile de la Kiev s-au întâlnit cu reprezentaţii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ambasadorii din Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană. Misiunea OSCE urma sa negocieze, duminică, cu liderii separatişti.

Liderii forţelor armate separatiste din Doneţk au refuzat să depună armele, în ciuda acordului de la Geneva semnat de Rusia, Statele Unite, Ucraina şi Uniunea Europeană, şi cer demisia guvernului de la Kiev.

Paramilitarii pro-ruşi susţin că nu sunt subiect al acordului de la Geneva prin care Rusia se obligă să dezarmeze forţele separatiste din estul Ucrainei şi să elibereze clădirile.