Incident aviatic periculos. Avion militar rus, la un pas de coliziunea cu o aeronavă de pasageri

Avionul militar Yak-130. Rusia.
Avionul militar Yak-130. Rusia. (youtube.)

Un avion militar rus a fost foarte aproape să intre în coliziune cu o aeronavă de pasageri care decolase din Danemarca, a transmis sâmbătă armata suedeză, citată de AFP.

Incidentul a avut loc după ce avionul de pasageri a depăşit oraşul suedez Malmö, la scurt timp după ce decolase de pe aeroportul din Copenhaga, Danemarca, au declarat forţele militare suedeze. Potrivit site-ului danez Politiken, avionul de pasageri efectua o cursă spre Polonia.

''Ministerul suedez al Apărării confirmă că este vorba de un avion rus'', a precizat un purtător de cuvânt al armatei din Suedia, potrivit Mediafax.

Evenimentul are loc în contextul unei activităţii fără precedent a forţelor marine şi aeriene ale Rusiei în regiunea Mării Baltice din ultima perioadă, pe fundalul intensificării tensiunilor între Moscova şi ţările occidentale.

După evenimentul de vineri, avioane militare suedeze şi daneze au decolat imediat, ca reacţie la incident, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a mai comunicat că avionul rus nu a încălcat spaţiul aerian al Suediei, însă aeronava rusească zbura fără transponder, un aparat care putea fi detectat de radarul avionului de pasageri.

Hultqvist şi-a manifestat îngrijorarea faţă de practica "iresponsabilă" a avioanelor ruseşti care zboară de regulă fără transponder.

"Există riscul producerii unor accidente grave", a subliniat ministrul.

Un incident similiar s-a înregistrat şi în luna martie, când un avion al companiei Scandinavian Airlines a fost la o distanţă de cca 100 de metri de un avion rusesc.

Pe parcursul anului 2014 s-au înregistrat 400 de cazuri de interceptări ale unor avioane ruseşti în apropierea ţărilor membru ale blocului NATO, cu 50% mai multe decât în anul precedent, a declarat la 20 noiembrie în Estonia secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Duminică, NATO a declarat că activitatea militară rusă considerabilă din lunile recente “poate fi destabilizatoare şi potenţial periculoasă dacă nu sunt respectate normele internaţionale.”