Închirierea piramidelor din Egipt ar aduce bugetului 200 miliarde de dolari

Piramide din Egipt
Piramide din Egipt (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)

Intenţia Ministerului egiptean de Finanţe de a închiria importante monumente istorice, între care faimoasele piramide, unor companii de turism din străinătate a suscitat discuţii aprinse în Egipt. Deşi oficialii de la Cairo susţin că afacerea ar aduce venituri de circa 200 de miliarde de dolari, majoritatea egiptenilor se opun însă: Sfinxul nu poate fi închiriat, comentează portalul economic Rbc.

Sub preşedintele Hosni Mubarak, când s-a decis vânzarea către o companie din Arabia Saudită a cunoscutului magazin Omar Effendi, considerat învechit şi neprofitabil, tranzacţia a fost anulată la presiunea opiniei publice.

Astăzi însă, într-un Egipt cuprins de demonstraţii şi împuşcături, situaţia politică şi economică este alta, iar închirierea piramidelor şi-ar putea urma cursul, mai ales că deja Qatarul şi-a declarat disponibilitatea de a lua în chirie o serie de piramide.

Potrivit publicaţiei Al-Fajr, 'corupţia, criza financiară, şomajul au atins proporţii nemaivăzute în Egipt încât guvernul ,,Fraţilor,, (musulmani) încearcă să găsească prin orice mijloace bani pentru a ieşi cumva din impas, cel puţin pentru o vreme', mergând până la reconcilierea cu oameni de afaceri controversaţi, care ispăşesc în prezent diferite sentinţe în închisoare pentru evaziune sau alte maşinaţiuni financiare.

'În timpul campaniei prezidenţiale, Mohamed Morsi a promis să scoată ţara din cercul vicios al sărăciei şi degringoladei, însă până acum acest lucru nu s-a întâmplat', constată ziarul, adăugând că 'fraţii' nu prea ştiu cum să asigure hrană pentru cei 80 de milioane de locuitori ai Egiptului. 'Oraşele de pe malurile Canalului Suez sunt în paragină, multe instituţii ale statului duc o activitate doar pentru supravieţuire. Noi numim această ,,rămânere în urmă islamică,, iar Fraţii musulmani nu prea ştiu ce să facă, întrucât au venit la putere din închisori, direct de la acţiunile de protest din stradă sau din clandestinitate', menţionează aceeaşi publicaţie.

În orice caz, staţiunile celebre de la Marea Roşie vor continua să funcţioneze ca înainte, fiind o sursă sigură de venit. Piramidele aduc de asemenea venituri, dar în ultima vreme mult mai puţin, din cauza situaţiei tensionate din capitala egipteană. Închirierea lor pe care mizează guvernul de la Cairo suscită însă opoziţia unei bune părţi a societăţii egiptene.

Dacă în trecut se spunea că 'Sfinxul păzeşte Egiptul', în prezent Sfinxul din Giza are nevoie să fie apărat, potrivit publicaţiei amintite.