Început de an cu schimbări pentru pensionari. Pensia de la stat nu va mai putea fi cumulată cu pensia de serviciu

De la buget nu pot fi plătite, de mai multe ori, sume de bani ce sunt acordate, de fapt, pentru acelaşi lucru - bătrâneţe şi boală, explică Guvernul motivul pentru care pensiile din sistemul public nu vor mai putea fi cumulate cu cele de serviciu.
.
. (Epoch Times România)

Începând de la 1 ianuarie 2018, pensiile din sistemul public nu vor mai putea fi cumulate cu cele de serviciu, potrivit unui act normativ care a fost publicat recent în Monitorul Oficial, relatează avocatnet.ro.

Concret, românii care îndeplinesc condiţiile pentru acordarea mai multor drepturi de pensie vor trebui să opteze între ele. Nici persoanele care vor îndeplini condiţiile pentru a primi mai multe feluri de pensii de serviciu ori indemnizaţii echivalente din legi speciale nu le vor mai putea cumula.

"Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizaţie pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special", se precizează în textul ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale, care a venit cu mai multe modificări la Legea pensiilor publice.

Explicaţia Executivului pentru interzicerea acestui cumul este faptul că nu pot fi plătite din buget, de mai multe ori, sume de bani care sunt acordate, de fapt, pentru acelaşi lucru - bătrâneţe şi boală.

Desigur, cei care cotizează pentru pensii private sau proprii de asigurări vor putea beneficia de rodul agoniselii/investiţiilor lor.

În sistemul public, românii pot obţine următoarele cinci feluri de pensie, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parţială, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş.

Articolul integral poate fi citit aici