Încălzirea globală, o "şansă de aur" pentru cooperarea SUA-UE

Terenurile mlastinoase si zonele impadurite sunt antidoturi naturale pentru incalzirea globala si ar trebui protejate.
Terenurile mlastinoase si zonele impadurite sunt antidoturi naturale pentru incalzirea globala si ar trebui protejate. (Feng Li / Getty Images)

Modificările climatice oferă o "şansă de aur" Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii să lucreze împreună pentru a economisi energia, a reduce emisiile poluante şi a crea noi pieţe energetice, a afirmat miercuri, la Washington, un ministru suedez, citat de AFP.

"Ştim că schimbările climatice reprezintă o ameninţare gravă şi ar putea fi o şansă de aur pentru europeni şi americani" de a coopera în sectorul energiei, a declarat ministrul suedez al energiei, dna Maud Olofsson, a cărei ţară asigură în prezent preşedinţia UE.

"Există numeroase domenii în care putem conlucra, însă eu consider că trebuie să ne concentrăm asupra unora dintre ele", a relevat ministrul după ce a prezidat primul consiliu energetic UE-SUA, în prezenţa ministrului american al energiei Steven Chu.

"Am dezvoltat noi tehnologii şi alte surse de energie regenerabilă. Trebuie, de asemenea, să creăm o mai bună piaţă (energetică), o piaţă mai competitivă", a adăugat ea, insistând asupra importanţei colaborării dintre întreprinderile americane şi cele europene.

Dna Olofsson a afirmat că aplicarea unor politici energetice comune ar putea fi o "unealtă" importantă în vederea atingerii obiectivelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, principalul subiect al conferinţei de la Copenhaga programată luna viitoare.