Încă un tibetan îşi dă foc în China, numărul autoincendierilor ajungând la 105

Un transportor blindat pe o stradă din provincia Qinghai, 10 martie 2012
Un transportor blindat pe o stradă din provincia Qinghai, 10 martie 2012 (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Încă un tânăr tibetan şi-a dat foc duminică - de această dată în provincia vestică Qinghai - în ultimul protest împotriva regimului chinez, potrivit unor surse tibetane.

Aceasta este cea de-a 105-a autoincendiere din februarie 2009 şi a declanşat o represiune din partea oficialilor chinezi locali ai Partidului Comunist în localitatea Tsapon, prefectura Tsoshar, situată în judeţul Qinghai Bayan Khar, unde a avut loc autoincendierea.

Tânărul a fost identificat ca Phakmo Dhondup, în vârstă 20 de ani, conform cu Radio Free Asia, care a citat o sursă tibetană. Dhondup şi-a dat foc la mănăstirea Jachung şi a fost imediat dus la spital cu arsuri grave, dar nu este clar dacă rănile i-au pus viaţa în pericol.

Ca mulţi alţii care şi-au dat foc, o sursă tibetană a declarat pentru postul de radio că Dhondup s-a "auto-sacrificat în semn de protest faţă de politica dură dusă de China în Tibet." Mulţi dintre autoincendiatori au solicitat dreptul la libertatea de exprimare personală şi religioasă în China şi întoarcerea lui Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului aflat în exil.

"Călugării de la mănăstire fac rugăciuni speciale pentru însănătoşirea lui", a declarat sursa pentru RFA, adăugând: "În acelaşi timp, mai multe sute de poliţişti au venit la mănăstire şi au impus mai multe restricţii."

O sursă a declarat pentru serviciul tibetan al Vocii Americii că autorităţile chineze au desfăşurat un număr mare de forţe de securitate la mănăstirea Jachung, unde călugării se roagă pentru Dhondup.

Incidentul a avut loc după ce regimul chinez şi-a înăsprit controlul asupra zonelor tibetane, arestând zeci de tibetani în legătură cu autoincendierile. Autorităţile chineze au tăiat telecomunicaţiile din zonele tibetane încercând să prevină răspândirea de informaţii după ce a avut loc incidentul.

Sâmbătă s-a raportat că un tibetan de 20 de ani, Ngawang Thupden, a fost condamnat la doi ani de muncă grea în închisoare pentru că avea fotografii cu doi tibetani care şi-au dat foc. El a fost arestat în luna octombrie, dar familia sa a aflat abia recent că el a fost acuzat de "subversiune" de autorităţile chineze, a raportat RFA.

"Rudele au relatat că nu au existat niciun fel de proceduri judiciare şi că familia şi rudele nu au fost informate când a fost condamnat" a declarat tibetanul exilat Yeshi Gyaltsen pentru postul de radio.

Dar represiunea regimului nu a prevenit valul de autoincendieri, şase tibetani dându-şi foc în China doar în această lună. În cel mai recent caz, doi adolescenţi şi-au dat foc în provincia Sichuan în noaptea de joi.

Cazul celor doi adolescenţi subliniază cât de tineri sunt unii dintre tibetanii care îşi dau foc. RFA estimează că 22 dintre autoincendiatori aveau 18 ani sau mai puţin. Grupurile pentru drepturile omului spun că aceşti tibetani tineri sunt sătui de încălcările continue ale drepturilor omului de către Partidul Comunist.

Liderii tibetani exilaţi au cerut tibetanilor care trăiesc în interiorul Chinei să nu mai recurgă la autoincendieri sau să întreprindă alte acţiuni drastice împotriva regimului, dar au explicat că politicile Partidului Comunist i-au forţat într-o situaţie disperată, cu puţine posibilităţi de ieşire. Ei au negat că ar avea vreo legătură cu autoincendierile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe