Încă o dată despre proprietăţile benefice ale boabelor de cacao

Cupola “ninsa” de ciocolata
Cupola “ninsa” de ciocolata (savalaura.blogspot.com)

Aţi auzit vreodată despre proprietăţile darurilor sacre ale zeului aztec Quetzalcoatl? Vorbim aici de boabele de cacao. Practic în fiecare săptămână, oamenii de ştiinţă descoperă noi calităţi preţioase ale ciocolatei, care îi sporesc în mod constant popularitatea. De fapt, toate beneficiile cheie ale ciocolatei pot fi atribuite în întregime ingredientului său principal – pudrei de cacao.

Totuşi, trebuie să ştim, că cacao nu este un produs dulce. Pentru a o face cât mai delicioasă şi atractivă pentru consumatori, ciocolata este supradotată cu zahăr şi cu tot felul de aditivi, care îi reduc drastic efectele benefice. Pudra de cacao brut conţine multe fibre, are puţine calorii şi posedă puterea multor antioxidanţi. Iată câteva din proprietăţile utile ale cacao:

1. Prevenirea stresului oxidativ. Flavonoizii din cacao sunt antioxidanţi puternici. În general, plantele conţin flavonoizi, care le permit să-şi menţină vitalitatea, să-şi vindece rănile şi să combată dăunătorii. Diverse plante conţin flavonoizi în concentraţii diferite. În organismul uman, flavonoizii preîntâmpină stresul oxidativ în celulele, îmbunătăţind rezistenţa acestora şi reducând riscul mutaţiilor şi a cancerului.

Se crede, că flavonoizii din cacao pot inhiba oxidarea colesterolului rău, ceea ce previne formarea plăcilor aterosclerotice pe pereţii vaselor de sânge. S-a constatat, că consumul de cacao ar putea fi eficient în cazul bolilor coronariene, accidentelor vascular cerebrale şi unor forme de cancer.

2. Protejarea sistemului cardiovascular. Cacao conţine teobromină, care este cunoscută pentru proprietatea sa de a reduce tensiunea arterială, de a dilata vasele sanguine şi de a asigura libera circulaţie a sângelui. Teobrominei îi sunt specifice efecte stimulatoare proprii cofeinei. Cu toate acestea, spre deosebire de cofeină, teobromina nu stimulează sistemul nervos central.

3. Îmbunătăţirea stării de spirit. Cacao conţine, de asemenea, feniletilamină - o substanţă responsabilă de reglarea dispoziţiei, care poate determina creşterea mediatorului chimic al plăcerii.

4. Asigurarea protecţiei UV. O activitate antioxidantă sporită a cacao poate oferi pielii o protecţie eficientă împotriva efectelor dăunătoare ale radiaţiilor ultraviolete. Studiile au arătat că persoanele care au consumat zilnic, pe durata câtorva săptămâni, ciocolată neagră cu un conţinut de cacao de 70%, au însuşit o toleranţă naturală faţă de radiaţiile UV. După expunerea la lumina UV, în celulele pielii au fost identificate mult mai rar efectele distructive ale radiaţiei ultraviolete.

Dacă doriţi să beneficiaţi din plin de beneficiile boabelor de cacao şi să evitaţi influenţa zahărului şi altor aditivi chimici asupra organismului, încercaţi să experimentaţi şi să vă creaţi propria reţetă în acest sens. De exemplu, vă sugerăm să adăugaţi în pudra de cacao, lapte lichid şi îndulcitor natural Stevia.