Încă 13 poliţişti au compărut în faţa magistraţilor în „dosarul Brăguţa”

Procuratura Generală a RM susţine că ar continua să investigheze şi acţiunile/inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat şi a decedat Andrei Brăguţa.
Andrei Braguţa (dreapta), tânărul din R. Moldova decedat în detenţie preventivă
Andrei Braguţa (dreapta), tânărul din R. Moldova decedat în detenţie preventivă (facebook.com)

La două luni de la deferirea justiţiei a 3 inspectori din izolatorul de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi a 4 deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Brăguţa, Procuratura Generală anunţă că a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţa de judecată cauza penală în privinţa altor 13 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie, acuzaţi de comiterea tratamentului inuman faţă de victimă.

Potrivit oamenilor legii, după ce fusese maltratat de cei 4 codeţinuţi, a doua zi, cetăţeanul Andrei Brăguţa a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămână (17 – 23 august 2017) a fost deţinut în condiţii ce nu corespundeau standardelor de deţinere a persoanelor.

”Deţinerea în condiţii nocive a victimei a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de expertiză medico-legală, a condus direct la survenirea decesului respectivului deţinut”, menţionează procurorii.

Amintim că, Andrei Brăguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”. Părinţii victimei, dar şi societatea civilă din R. Moldova au pus la îndoială cauza decesului lui Andrei Brăguţa atenţionând că acesta avea pe corp mai multe semne de violenţă.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la 3 până la 8 ani închisoare sau amendă de la 67500 lei până la 80 000 lei MD, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii şi a exercita o anumită activitate de la 5 la 10 ani.

În context, Procuratura Generală promite că ar continua să investigheze şi acţiunile/inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat Andrei Brăguţa, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

De menţionat că asociaţia Promo-LEX, dar şi alţi experţi au susţinut că statul R. Moldova nu poate gestiona corect cazurile persoanelor cu tulburări psihice şi nu este capabil să rezolve problemele sistemice din justiţie.