Inaugurare populistă a gazoductului Ungheni-Iaşi

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni
Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni (gov.md)

Republica Moldova a sărbătorit miercuri inaugurarea gazoductului Ungheni - Iaşi, evenimentul având loc într-o zi simbolică pentru Republica Moldova, Ziua Independenţei.

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat de premierii României şi Republicii Moldova. Potrivit Mediafax, cu acestă ocazie, Victor Ponta a subliniat că gazul din România nu doar că va fi mai ieftin, ci, prin acest proiect, Moldova nu va mai sta niciodată cu frica de a nu rămâne fără energie.

"Cred că prin inaugurarea de azi dăm un mesaj pentru toată lumea şi aş vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie foarte clar: Moldova şi România, ca să fie cu adevărat independente, au nevoie şi de energie, aşa cum avem nevoie şi de toate celelalte resurse. Împreună putem să fim cu adevărat independenţi şi împreună putem să fim cu adevărat respectaţi pentru asta şi acesta e mesajul pe care îl dăm astăzi Europei şi tuturor. Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur, şi în felul ăsta niciodată Moldova nu va sta cu frica că rămâne fără energie", a declarat premierul Ponta.

Potrivit Otiliei Nuţu, expert în energie, preţul gazului nu va “scădea pentru România şi pentru Moldova” odată cu inaugurarea gazoductului ci, pur şi simplu, producătorii şi furnizorii români vor avea acces şi la o altă piaţă (câştig: bugetul de stat al României, prin impozite şi taxe).

Mai mult, şi declaraţia lui Ponta conform căreia începând de astăzi Moldova nu va mai sta cu frica de a nu rămâne fără energie este doar un anunţ populist.

Proiectul trebuie finalizat, scrie Otilia Nuţu pe contributors.ro, explicând că "mai e nevoie de o investiţie mare pe partea românească (două compresoare şi extinderea capacităţii ţevii) şi de o investiţie mare pe partea moldovenească (o ţeavă de la Ungheni la Chişinău, care să nu fie a Moldovagaz, firmă controlată de Gazprom, ci administrată de o companie care să fie controlată de Ministerul Economiei din Moldova şi care să asigure accesul fără discriminare pentru oricine vrea să se conecteze la ţeavă. Cu alte cuvinte, şi reglementările din Moldova trebuie să fie pe model european).

"Până nu se fac astea, cantităţile de gaz care vor circula între România şi Moldova vor fi irelevante, iar Moldova rămâne tot pradă ruşilor", mai scrie expertul.