Inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, arestat şi eliberat în Spania

Bill Browder
Bill Browder (Getty Images)

Omul de afaceri britanic Bill Browder, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost reţinut pentru scurt timp miercuri dimineaţă de către poliţia spaniolă pe baza unui mandat de arestare rusesc emis pentru presupusă fraudă.

Browder, care a fost arestat în Madrid, a postat un mesaj pe Twitter în care îşi anunţa arestarea.

Câteva minute mai târziu, el a postat un alt mesaj: “Sunt în spatele maşinii de poliţie şi sunt transportat către o secţie de poliţie pe baza unui mandat de arestare rusesc. Ei nu mi-au spus la care secţie de poliţie voi fi dus”.

Mandatul de arestare postat de Browder arată că el a fost arestat pentru presupusa fraudă.

Dar, ulterior în aceeaşi dimineaţă, Browder a anunţat pe Twitter că a fost eliberat. “Veşti bune. Poliţia naţională spaniolă tocmai m-a eliberat după ce secretarul general al Interpolului din Lyon i-a sfătuit să nu onoreze noua notificare roşie rusească. Este a şasea oară când Rusia a abuzat de Interpol în cazul meu”.

După eliberarea lui Browder, a rămas neclar în primul rând de ce a fost arestat omul de afaceri american. Poliţia spaniolă a scris pe Twitter: “Bill Browder a rămas în custodia poliţiei în această dimineaţă pentru timpul minim necesar, după ce serviciul spaniol al Interpolului a verificat că mandatul de arestare emis de autorităţile ruse pentru evaziune fiscală nu este valid”.

Reprezentanţa Interpolului a răspuns apoi precizând: “Nu există şi nu a existat niciodată o Notificare Roşie pentru Bill Browder. Domnul Browder nu este căutat prin canalele Interpol”.

Interpolul a cerut anterior ţărilor membre să ignore încercările Rusiei de a-i folosi reţeaua pentru a-l prinde pe Browder.

Browder a declarat pentru Euronews la începutul acestui an că a fost ameninţat de Kremlin. Când a discutat despre tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, la începutul lunii martie, Browder a susţinut că Rusia a fost responsabilă pentru acel incident şi că se teme pentru propria viaţă.

“Am fost ameninţat de premierul rus Dmitri Medvedev, care a afirmat la Davos: Este o ruşine că Serghei Magniţki este mort şi că Bill Browder este încă în viaţă şi aleargă dintr-un loc în altul”.

Browder, care conduce Hermitage Capital Management, a declarat că ameninţările au început să apară după ce a iniţiat şi a făcut presiuni asupra ţărilor occidentale să adopte Legea Magniţki, care impune sancţiuni împotriva oficialilor ruşi acuzaţi de abuzuri ale drepturilor omului.

Legea a fost numită astfel după avocatul şi contabilul său, Serghei Magniţki, care a murit într-o închisoare din Rusia după ce a acuzat oficiali ai administraţiei fiscale ruse de implicare într-o schemă de corupţie la scară mare.

Şase ţări au adoptat legea, Browder precizând că acest lucru l-a nemulţumit pe Putin.

Puterea mass mediei sociale a jucat un rol mare în atragerea atenţiei internaţionale şi organizarea sprijinului în timpul celor două ore de detenţie ale lui Browder în Madrid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe