Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă cere Chinei să permită o anchetă independentă asupra virusului Wuhan

Joseph Borrell
Joseph Borrell (KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)

Şeful politicii externe al Uniunii Europene a cerut joi Chinei să contribuie la lupta împotriva pandemiei virusului Wuhan şi a spus că ar trebui să existe o anchetă ştiinţifică independentă asupra originilor pandemiei.

China refuză să permită intrarea pe teritoriul său a unei echipe internaţionale de anchetatori care să stabilească originea virusului Wuhan atâta timp cât pandemia nu s-a oprit şi cât timp membri marcanţi ai administraţiei Trump acuză regimul comunist chinez de muşamalizarea datelor privind focarul şi originea sa, a declarat Chen Xu, ambasadorul chinez la ONU.

Într-un articol publicat în ediţia de vineri a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, Josep Borrell a declarat că Beijing-ul ar trebui să acţioneze pentru a proteja lumea de viitoarele pandemii.

„Este necesară o anchetă ştiinţifică independentă asupra originii acestei pandemii”, a scris el.

Virusul a apărut la Wuhan, China, în decembrie, iar unele ţări, inclusiv Statele Unite şi unele state europene au criticat modul în care regimul comunist chinez a răspuns la focar.

China spune că a fost deschisă şi transparentă în abordarea sa, deşi există numeroase dovezi care atestă contrariul.

Borrell a declarat că regimul comunist ar trebui să-şi asume responsabilităţile „proporţionale cu greutatea sa” în combaterea pandemiei, a cercetării cu privire la vaccinuri şi în stimularea economiei globale, inclusiv să joace un rol major în efortul de scutire a datoriei pentru ţările în curs de dezvoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe