Înalta Curte, reacţie fermă după atacul lansat de Dăncilă, Carmen Dan & Co la adresa justiţiei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reacţionat ferm după declaraţiile făcute de premierul Viorica Dăncilă, ministrul de Interne, Carmen Dan, precum şi de alţi membri ai Guvernului şi Parlamentului în urma condamnării preşedintelui PSD Liviu Dragnea la închisoare cu executare.
Iulia Tarcea
Iulia Tarcea (qmagazine.ro)

Curtea Supremă condusă de judecătoarea Cristina Tarcea a tras un semnal de alarmă vineri, în cadrul unui comunicat de presă, cu privire la atacurile declanşate la adresa justiţiei de către mai marii ţării - în frunte cu premierul Viorica Dăncilă - în urma condamnării liderului PSD Liviu Dragnea.

"Potrivit art. 126 alin. 1 din Constituţia României, justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege. Prin urmare, respectarea Constituţiei şi a principiului separaţiei puterilor în stat impune ca justiţia să se realizeze numai în sala de judecată şi numai în baza dispoziţiilor constituţionale ale legii. Derularea procedurilor judiciare într-un stat de drept presupune faptul că judecătorii sunt singurii în măsură să se pronunţe asupra temeiniciei unei acuzaţii, în baza probelor aflate la dosar, dar şi faptul că orice analiză asupra celor statuate în primă instanţă nu poate fi realizată decât prin intermediul căilor de atac prevăzute de lege.

De aceea, membrii executivului sau legislativului nu au căderea să aprecieze în ce măsură o hotărâre judecătorească va fi menţinută sau nu în căile de atac şi nici nu au competenţa legală de a constata că aplicarea legii este sub influenţa arbitrariului, toate aceste competenţe aparţinând instanţelor de control judiciar sau Inspecţiei Judiciare, atunci când există indicii că s-ar fi săvârşit o abatere disciplinară.

De aceea, a susţine că Înalta Curte a încălcat deciziile Curţii Constituţionale înainte de a cunoaşte conţinutul şi raţionamentul logico-juridic al hotărârii nu poate sluji în nici un fel la corecta informare a publicului şi este de natură a arunca îndoiala şi neîncrederea asupra actului de justiţie. Apreciem îndemnul la cumpătare, dar ne îndoim de sinceritatea unui astfel de demers atunci când el este dublat de afirmaţii potrivit cărora este evident că hotărârile au fost politizate sau reprezintă un răspuns vindicativ la presiunea străzii. Cumpătarea, atunci când este vorba de hotărâri judecătoreşti, presupune cunoaşterea aprofundată a procedurilor judiciare, dar, mai ales, a motivării hotărârii judecătoreşti în discuţie."

La scurt timp după ce Dragnea a fost condamnat - în primă instanţă - la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive, premierul Viorica Dăncilă a acuzat faptul că "decizia instanţei de judecată în cazul preşedintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului". Detalii aici.

La rândul său, ministrul Carmen Dan a afirmat că "este evident că această sentinţă este una politizată", "este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept, acela real". Detalii aici.

Mulţi alţi social-democraţi au continuat declaraţiile în aceeaşi notă anti-justiţie.