Înaintea întâlnirii Trump-Xi: Nave americane traversează Strâmtoarea Taiwanului pentru a treia oară în 2018

Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Stockdale
Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Stockdale (Wikipedia.org)

Cu doar câteva zile înainte ca preşedintele american Donald Trump să se întâlnească cu omologul chinez Xi Jinping la summitul G20 din Argentina, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, Taiwanul şi apele sale teritoriale sunt din nou o sursă de fricţiuni pentru a treia oară în acest an, după ce două nave ale Marinei SUA au trecut miercuri prin Strâmtoarea Taiwanului, potrivit Zero Hedge.

Potrivit Ministerului taiwanez al Apărării, o navă de luptă americană şi o navă de realimentare au navigat prin apele internaţionale. În aceeaşi declaraţie, ministerul a menţionat că Taiwanul îşi va apăra teritoriul maritim şi securitatea spaţiului aerian.

La rândul său, Pentagonul a confirmat miercuri operaţiunea, un purtător de cuvânt declarând publicaţiei chineze South China Morning Post că distrugătorul cu rachete ghidate USS Stockdale şi nava de realimentare USNS Pecos “au efectuat o trecere de rutină prin Strâmtoarea Taiwanului în 28 noiembrie în concoedanţă cu dreptul internaţional”.

“Trecerea navelor prin Strâmtoarea Taiwanului demonstrează angajamentul SUA faţă de o regiunea Indo-Pacific liberă şi deschisă. Marina SUA va continua să zboare, să navigheze şi să opereze oriunde permite dreptul internaţional”. De asemenea, Marina americană a desfăşurat operaţiuni similare în strâmtoare în luna iulie şi octombrie, spre nemulţumirea regimului comunist de la Beijing.

În prezent, “operaţiunea de rutină” a Pentagonului a declanşat din nou furia Chinei, în contextul în care cele două ţări se află într-un război comercial. Beijingul a condamnat “vizita” americanilor în Strâmtoarea Taiwanului în luna octombrie, iar Ministerul chinez de Externe a precizat la acea vreme: “Problema Taiwanului are legătură cu suveranitatea şi teritoriul Chinei şi este cea mai importantă şi sensibilă problemă în relaţiile sino-americane”.

Luna trecută, preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a afirmat că insula îşi va mări bugetul pentru apărare în fiecare an pentru a se asigura că îşi poate proteja suveranitatea.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie separatistă care ar trebui să intre sub autoritatea chineză. În schimb, Pentagonul a reiterat în mod constant poziţia sa privind angajamentul SUA pentru o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă atunci când s-a lovit de revendicările comuniştilor chinezi în sudul Pacificului.

În acelaşi timp, Washingtonul are neînţelegeri tot mai intense cu Beijingul şi în Marea Chinei de Sud, unde Marina SUA a trimis în repetate rânduri nave în cadrul unor exerciţii de promovare a libertăţii de navigaţie în regiunea revendicată de chinezi.

Mai mult, Pentagonul a dezvăluit în luna iunie că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropiere de Filipine, un aliat al SUA, pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali militari au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

Recent, administraţia Trump a cerut regimului comunist chinez să îşi retragă toată rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, fiind pentru prima dată când o astfel de cerere este făcută publică, potrivit AP.

La sfârşitul lunii septembrie, distrugătorul american USS Decatur şi un distrugător chinez aproape că au intrat în coliziune în apropierea unui recif disputat din Marea Chinei de Sud. În timpul incidentului, nava americană, aflată în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul Insulelor Spratly, a fost interceptată de un distrugător chinez. Într-un interviu cu publicaţia militară Stars and Stripes, comandantul Tim Gorman a afirmat că nava chineză “s-a apropiat la o distanţă de 41 de metri de prora distrugătorului USS Decatur, după care nava americană a fost nevoită să efectueze manevre pentru a evita o coliziune”. Marina SUA a descris incidentul ca fiind o “manevră nesigură şi lipsită de profesionalism”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe