În R. Moldova au fost anulate facilităţile fiscale pentru activităţile jocurilor de noroc

Industria jocurilor de noroc a fost adusă în aceleaşi condiţii cu toţi agenţii economici din R. Moldova, susţine Parlamentul atenţionând că graţie stimulentelor fiscale, această activitate comportă riscuri pronunţate de corupţie şi spălare a banilor.
(Joe Raedle / Getty Images)

Parlamentul moldovean a anulat facilităţile fiscale pentru activităţile jocurilor de noroc. Deputaţii au aprobat, joi, 15 august, în prima şi a doua lectură modificări la Codul fiscal.

Au fost anulate scutirile de la plata impozitului pe venit a câştigurilor de la loterii şi pariuri sportive, precum şi scutirii de TVA fără drept de deducere a mărfurilor şi serviciilor importate în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat.

Totodată, a fost abrogată prevederea privind restituirea TVA la investiţii (cheltuieli) capitale efectuate în cadrul parteneriatului public-privat de interes naţional, precum şi anularea scutirii de la plata taxei pentru unităţile comerciale şi de prestări servicii pentru persoanele care practică activităţi declarate prin lege drept activităţi ce constituie monopol de stat.

În nota informativă a proiectului de modificare a Codului fiscal se menţionează că graţie stimulentelor fiscale, care au apărut gradual, an după an, industria jocurilor de noroc a reacţionat previzibil, dezvoltându-se şi devenind tot mai profitabilă, ulterior fiind declarată de către PD monopol de stat. „Prin stimulentele existente, statul Republica Moldova, în esenţă, promovează jocurile de noroc, lucru nu neapărat onorabil şi nu neapărat cel mai sustenabil model economic, care mai comportă şi un risc pronunţat de corupţie şi spălare a banilor.”

„Jocurile de noroc sunt un viciu care distruge vieţi şi familii şi afectează păturile cele mai vulnerabile. Nu facem nimic extraordinar - doar încercăm să îi aducem în aceleaşi condiţii cu restul agenţilor economici. În actuala lege nu s-au discutat aspectele morale ale jocurilor de noroc, sau efectele sociale. Dar trebuie”, a ţinut să noteze şi deputatul Dumitru Alaiba.

Legislativul de la Chişinău este în sesiune extraordinară în perioada 12-16 august curent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe