În pragul unei catastrofe: Arabia Saudită susţine că Libanul a declarat război

Regele saudit Salman bin Abdulaziz al Saud
Regele saudit Salman bin Abdulaziz al Saud (Getty Images)

Conform aşteptărilor, Arabia Saudită s-a descris a fi o victimă a comploturilor şiite externe după un weekend de haos intern, care a inclus un atac cu rachetă din Yemen, moartea a doi prinţi saudiţi şi a altor oficiali de rang înalt într-un accident de elicopter într-un interval de doar 24 de ore, şi o campanie agresivă de suprimare a opoziţiei în sânul familiei regale în cadrul căreia zeci de prinţi au fost plasaţi sub arest la domiciliu. Al Jazeera a notat că, în versiunea saudită a filmului Urzeala Tronurilor, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman arată că este dispus să pună în pericol întrega regiune pentru a câştiga coroana.

În timp ce Arabia Saudită a învinuit mult timp Iranul pentru generarea de tulburări în regiune, declaraţia făcută luni seară de ministrul saudit pentru afaceri legate de Golf, Thamer al-Sabhan, că Libanul a “declarat război” Regatului este într-adevăr o premieră. Dar, poate cea mai mare problema este aceea că mass media internaţională răspândeşte această declaraţie fără prea multe critici, chiar dacă această afirmaţie bizară provoacă râsul. În acelaşi timp, eseistul Nassim Nicholas Taleb a declarat: “Fie mass media este stupidă, fie conducătorii saudiţi sunt stupizi, sau amândouă. Libanul nu a declarat război în mod oficial şi nu există nicio graniţă comună”.

În acelaşi timp, Reuters, descriind aceeaşi situaţie, a raportat: Din cauza atacurilor desfăşurate împotriva Regatului de către grupul şiit libanez Hezbollah, Arabia Saudită a afirmat luni că Libanul a declarat război împotriva sa.

Ministrul saudit pentru afaceri legate de Golf, Thamer al-Sabhan, a declarat postului de televiziune Al-Arabiya că lui Saad al-Hariri, care şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţia de premier al Libanului, i s-a transmis că actele de “agresiune” din partea Hezbollah sunt “considerate acte ale unei declaraţii de război făcute împotriva Arabiei Saudite de către Liban şi Partidul libanez al Răului”.

Deşi este absurd faptul că Libanul ar fi declarat război saudiţilor, declaraţia are în spate o frică legitimă şi adânc înrădăcinată, nu doar din cauza faptului că Hezbollah s-a transformat într-un centru de putere în Orientul Mijlociu, a cărui influenţă a crescut mult pe fondul războiului din Siria, dar şi din cauza faptului că Hezbollah s-a transformat într-un semi-stat care a câştigat respectul libanezilor şi arabilor din regiune. În plus, teama de Hezbollah şi a acceptării şi legitimităţii sale tot mai ample în interiorul instituţiilor de stat libaneze reprezintă de asemenea un factor care alimentează retorica şi atitudinea războinică adoptată în ultimul timp de Israel care, din nou, s-a găsit în mod surprinzător în aceeaşi tabără cu Arabia Saudită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe