În plină campanie de lobby din partea Huawei, PSD trece în viteză prin Parlament un proiect privind controlul asupra ANCOM

(Epoch Times România)

UPDATE: Senatul a adoptat, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă prin care partidele isi vor consolida controlul politic asupra ANCOM. S-au înregistrat 88 de voturi “pentru” (PSD şi UDMR), 38 de voturi “contra” (USR şi PNL) şi 4 abţineri.

* * *

În perioada 20-25 august, PSD a trecut prin Camera Deputaţilor un proiect de lege care i-ar permite să-şi păstreze controlul politic asupra Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pentru următorii şase ani. Iar luni, acelaşi proiect a intrat în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat şi ar putea ajunge rapid la vot în camera decizională, relatează G4Media.ro.

Proiectul de lege, iniţiat de parlamentari de la toate partidele, mai puţin USR, prevede înfiinţarea unei noi structuri de conducere a instituţiei, numită Comitet de reglementare. Noua structură, care, practic va avea puterea de a adopta reglementările în sectorul comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale şi al serviciilor poştale, ar urma să fie alcătuită din 7 membri, inclusiv preşedintele şi cei 2 vicepreşedinţi.

La maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi, membrii comitetului ar urma să fie votaţi de Parlament pentru un mandat de 6 ani – un Parlament în care, în prezent, social-democraţii au cel mai mare număr de voturi.

Consiliul Economic şi Social a dat aviz nefavorabil proiectului, precizând că nu se justifică modificarea modului în care ANCOM reglementează pieţele pe care le controlează, şi nici creşterea numărului de funcţii din instituţie.

Acest proiect privind schimbarea din temelii a modului de funcţionare a ANCOM vine în contextul unei campanii de lobby agresive declanşată de gigantul chinez în telecomunicaţii Huawei, care urmăreşte să blocheze un proiect de lege iniţiat de Ministerul Transporturilor care ar scoate-o din cursa pentru implementarea tehnologiei 5G în România.

ANCOM joacă un rol esenţial în dezvoltarea reţelei 5G în ţara noastră, în condiţiile în care este chiar instituţia care organizează licitaţia.

Reamintim că Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi producători de echipamente de comunicaţii din lume, a avut o ascensiune presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.

Mai reamintim că, recent, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a criticat în termeni duri Huawei, susţinând într-un editorial că securitatea României nu trebuie încredinţată unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspiraţii, fraudă cibernetică, fraudă bancară, afaceri necinstite, făcând referire la gigantul chinez. În plus, Zuckerman a mai atras atenţia că Huawei nu reuşeşte să îndeplinească standardele unor ţări democrate pentru că este controlată total de la Beijing, precizând că lagărele de concentrare pentru uiguri, comportamentul Chinei în Tibet şi încălcarea drepturilor omului în Hong Kong arată “cu cine avem de a face”. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne