În Japonia, mutarea în altă locuinţă este un spectacol, nu o activitate extenuantă [video]

Mutatul în Japonia
Mutatul în Japonia (captură video Youtube)

Mutarea în altă casă poate fi cel mai mare coşmar pentru oricine. Gândiţi-vă numai la organizarea, ambalarea şi etichetarea cutiilor, după care urmează procesul invers în noua locuinţă. Nu este Paradisul pe Pământ. Cu excepţia Japoniei.

În Japonia, serviciile de mutare oferă împachetarea şi despachetarea tuturor obiectelor, le curăţă înainte şi după mutarea lor, au tot felul de cutii pentru a le transporta, fixează panouri de protecţie pe pereţi şi colţurile casei pentru a preveni deteriorarea. Şi dacă toate acestea nu sunt suficiente, cei care se ocupă de acest lucru folosesc şosete de unică folosinţă înainte de a intra în casă, au o atitudine amabilă şi vor să dea ajutor în orice moment. Şi toate la un preţ accesibil şi fără să pretindă bacşiş. Un vis în România, nu?

Ei bine, acest lucru nu a fost întotdeauna astfel. Potrivit publicaţiei The Japan Times, acum 40 de ani, să te muţi dintr-o casă în alta în Japonia era la fel ca în alte ţări: închiriezi un camion de serviciu cu şofer şi îţi faci şi desfaci cutiile singur. Însă, boom-ul de locuinţe din anii '70 şi '80, odată cu creşterea consumului, a dus şi la dezvoltarea acestui domeniu, al serviciilor de mutări.

În prezent, în Japonia există aproximativ 200 de companii specializate în mutarea în altă locuinţă, toate oferind o gamă largă de servicii. Cele menţionate în clipul video de mai sus sunt considerate a fi o gamă standard.