În Găgăuzia, puţine ONG-uri sunt active

Cetăţenii din Găgăuzia au o atitudine indiferentă sau negativă despre activitatea ONG-urilor la nivel local. Totodată, în autonomie se atestă lipsa persoanelor calificate, care ar putea spori implicarea în sectorul asociativ.
Găgăuzia
Găgăuzia (ro.wikipedia.org)

Situaţia curentă în UTA Găgăuzia arată că majoritatea ONG-urilor înregistrate există doar pe hârtie şi nu se specializează în activităţi de advocacy, de monitorizare a proceselor de elaborare a politicilor publice şi a activităţilor administraţiei publice. Studiul “Dezvoltarea societăţii civile din UTA Găgăuzia” atestă un nivel scăzut de dezvoltare a societăţii civile din autonomie. Doar 5,6% din ONG-urile incluse în studiu sunt active/funcţionale.

Majoritatea organizaţiilor nonguvernamentale active sunt amplasate în mediul urban şi activează la nivel comunitar/regional. Principala problemă ţine de sustenabilitatea financiară şi menţinerea resurselor umane din organizaţie. Din acest considerent, numărul angajaţilor permanenţi în baza unui contract de muncă este relativ mic şi constituie între 0-5 persoane. Nivelul de cunoaştere a limbii române şi a limbii engleze este relativ scăzut, ceea ce crează dificultăţi în scrierea propunerilor de proiecte la nivel naţional.

Cadrul normativ care reglementează activitatea asociaţiilor obşteşti din Găgăuzia nu are o delimitare clară a competenţelor puterii centrale şi regionale (UTA Găgăuză), fapt ce determină dublarea nejustificată a cadrului normativ din domeniu şi apariţia unor incoerenţe.

Potrivit studiului, nivelul de informare şi interes al cetăţenilor din UTA Găgăuzia (UTAG) despre sectorul asociativ este scăzut şi contribuie la formarea unei atitudini indiferente sau negative despre activitatea ONG-urilor la nivel local.

Autorii studiului, au recomandat printre multe altele ajustarea cadrului normativ din UTAG la cel naţional şi eliminarea incoerenţelor existente prin implicarea directă a Adunării Populare, Başcanului Găgăuziei şi Executivului RM. Creşterea nivelului de vizibilitate a ONG-urilor la nivel local, prin comunicare directă şi implicarea liderilor locali in procesul de informare a cetăţenilor despre activitatea organizaţiilor necomerciale şi rolul acestora în dezvoltarea comunităţii. Organizarea unei campanii de informare specifică despre posibilităţile de redirecţionare a celor 2% din impozitul pe venit al cetăţenilor.

Crearea unui portal on-line care să sporească transparenţa şi să asigure accesul la informaţii despre activităţile realizate la nivel local de către ONG-uri. De asemenea, utilizarea acestui portal pentru a spori nivelul de informare şi implicare a sectorului asociativ din UTAG în proiecte naţionale şi internaţionale. Facilitatea implicării societăţii civile din UTAG la conferinţe/dezbateri/platforme naţionale ale societăţii civile din RM etc.

Proiectul „Dezvoltarea societăţii civile din UTA Găgăuzia”, realizat cu susţinerea financiară a Comisiei Europene, prin intermediul Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, şi-a pus drept scop să dezvolte capacităţile organizaţiilor societăţii civile din autonomie şi să contribuie la sporirea încrederii în aceste instituţii la nivel naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe