În Franţa, cuvintele „mama“ şi „tata“ vor fi excluse din documentele oficiale

Franţa va scoate din documentele oficiale cuvintele „mama" şi „tata", pe care le va înlocui cu apelativul „părinţi", atât în cazul căsătoriilor homosexuale, cât şi în cele heterosexuale. Potrivit publicaţiei Adevărul, la sfârşitul lunii octombrie, Ministrul francez al Justiţiei, Christiane Taubira, va înainta spre aprobare Guvernului proiectul de lege privind legalizarea căsătoriilor gay.

„Căsătoria este o uniune între două persoane, de sex diferit sau de acelaşi sex", se arată în proiectul de lege al guvernului francez. Prin urmare, potrivit noii legi, referinţele la „mama" şi „tata" din Codul civil vor fi înlocuite pur si simplu de cuvântul „părinţi". Legea va oferi, de asemenea, drepturi egale de adopţie în cazul cuplurilor homosexuale sau heterosexuale.

Legalizarea căsătoriilor între cuplurile de homosexuali a fost una dintre promisiunile pe care preşedintele francez Francois Hollande le-a făcut în timpul campaniei electorale, iar controversele în jurul acestui subiect nu au întârziat să apară. „Familia este ameninţată", a declarat însuşi Papa Benedict al XVI-lea, în timpul unei întâlniri cu prelaţii catolici francezi. La poziţia Bisericii Catolice s-au adăugat şi reacţiile pe care promisiunea preşedintelui Hollande le-a iscat în rândul clasei politice franceze. Unii aleşi locali au anunţat chiar că vor refuza să oficieze căsătorii homosexuale.

Prima ţară care a legalizat căsătoriile gay a fost Olanda, în 2001. Între timp, uniunile între homosexuali sunt recunoscute din punct de vedere legal în Argentina, Belgia, Canada, Islanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia. În Statele Unite, căsătoriile gay sunt recunoscute în anumite state. În primăvară, pentru prima dată în istoria sa, Parlamentul European a recomandat ca toate ţările europene să legalizeze uniunile între persoane de acelaşi sex. Dar dintre toate statele în care încearcă să elimine discriminările dintre sexe, Suedia este cea mai avangardistă, potrivit articolului publicat în ziarul Adevărul.

Suedia este ţara în care politicieni şi organizaţii se întrec în a elimina orice fel de distincţie între sexe, de la posibilitatea ca părinţii să-şi boteze băieţelul cu nume de fată, sau invers, la haine unisex, şi toalete neutre. Cel mai original este însă proiectul privind introducerea unui nou pronume în versiunea online a Enciclopediei Naţionale: „hen". Acesta ar fi „pronume personal neutru din punct de vedere al genului, şi ar trebui să înlocuiască pronumele personale de gen masculin şi feminin: „el" (han în suedeză) şi „ea" (hon).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe