ÎN EXCLUSIVITATE: Liderii Chinei sunt divizaţi în rezolvarea situaţiei liderului instituţiilor de securitate internă

Şeful de poliţie Wang Lijun a pornit lanţul de evenimente care vor duce la prăbuşirea Partidului Comunist pe 6 februarie 2012 când s-a deplasat la Consulatul american din Chongqing pentru a cere azil politic, fiind urmărit de liderul Partidului din Chongqing, Bo Xilai
Şeful de poliţie Wang Lijun a pornit lanţul de evenimente care vor duce la prăbuşirea Partidului Comunist pe 6 februarie 2012 când s-a deplasat la Consulatul american din Chongqing pentru a cere azil politic, fiind urmărit de liderul Partidului din Chongqing, Bo Xilai (Zhou: Liu Jin / AFP / Getty Images)

După ce steaua politică a fostului şef de partid din Chongqing, Bo Xilai, a coborât recent în stil dramatic, lumina reflectoarelor a poposit asupra aliatului său, Zhou Yongkang, şeful aparatului de securitate internă. Zhou Yongkang este şeful puternicului Comitet pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) şi membru al Biroului Politic al Comitetului Permanent, unul dintre cei nouă bărbaţi care deţin puterea supremă în Partidul Comunist.

Liderii principali ai partidului sunt în prezent divizaţi în legătură cu modul în care să trateze public situaţia lui Zhou Yongkang şi ancheta sa, a declarat o sursă de la Beijing pentru The Epoch Times. Pe 12 aprilie, ziarul coreean Chosun Ilbo a citat scurgeri de informaţii din cercul afacerilor externe ale Beijingului şi a raportat că în seara zilei de 19 martie, Comitetul pentru inspecţie disciplinară a început investigarea lui Zhou Yongkang.

Sursa de la Beijing a declarat că liderii principali au ştiut despre infracţiunile lui Zhou Yongkang de o lungă perioadă de timp, dar au ezitat să le expună, de teamă că dezvăluirea dimensiunii lor ar fi atât de şocantă pentru oameni încât ar putea duce la sfârşitul Partidului Comunist Chinez (PCC).

Sursa a dezvăluit că premierul Wen Jiabao a făcut presiuni ca să fie expuse infracţiunile lui Zhou Yongkang împotriva Falun Gong, inclusiv utilizarea pe scară largă a torturii şi cazurile în care practicanţii Falun Gong sunt ucişi pentru organele lor.

Publicarea informaţiilor cu privire la crimele lui Zhou Yongkang pare să fie următorul pas într-o campanie care vizează fracţiunea de care aparţine Zhou Yongkang. Această fracţiune este unită de responsabilitatea pentru persecuţia împotriva Falun Gong, care a fost lansată în iulie 1999 de şeful partidului, Jiang Zemin. Bo Xilai, Zhou Yongkang, Luo Gan (predecesorul lui Zhou ca şef al CAPL), Zeng Qinghong, (în prezent şeful Congresului Naţional al Poporului) şi alţi înalţi funcţionari de partid au fost promovaţi de Jiang Zemin ca recompensă pentru rolurile jucate în persecuţia împotriva Falun Gong.

Regimul a lansat o mare campanie de presă împotriva lui Bo Xilai. În noaptea de 10 aprilie, CCTV şi People's Daily au raportat că Bo Xilai a fost demis din poziţiile deţinute. Pe 11 aprilie, toată mass-media din China a repetat raportul CCTV şi People's Daily. People's Daily a publicat trei zile consecutive – pe 11, 12 şi 13 aprilie – diverse comentarii conform cărora toţi trebuie să sprijine decizia guvernului central în legătură cu Bo Xilai.

Pe 11 aprilie, emisiunile nocturne de ştiri ale CCTV au prezentat interviuri cu publicul larg, inclusiv cadre de partid şi oameni obişnuiţi din diferite zone ale ţării. Cei intervievaţi au spus cu toţii că "noi susţinem cu fermitate decizia guvernului central în legătură cu Bo Xilai".

Mulţi observatori ai Chinei înţeleg că, atunci când partidul subliniază cu fermitate un mesaj, ceva a mers prost şi partidul doreşte să se asigure că nu există nicio rezistenţă.

Pe 14 aprilie, accentul mass-mediei s-a mutat de la Bo Xilai la Zhou Yongkang.

People's Daily a publicat un editorial intitulat: "Nimeni nu ar trebui să creadă că acuzarea penală nu îi va urmări pe oficialii de top ai partidului." Jiang Zemin a stabilit anterior o regulă neoficială conform căreia nu vor exista "niciun fel de investigaţii în ce îi priveşte pe membrii din cadrul Biroului Politic al Comitetului Permanent."

Shi Zangshan, expertul pe probleme legate de China cu sediul în Washington DC, a numit declaraţia People's Daily extrem de ameninţătoare. "Aceasta nu spune doar că Zhou Yongkang va avea probleme. Aceasta susţine că, dacă funcţionarii fracţiunii Jiang Zemin care au avut de a face cu Bo Xilai şi Zhou Yongkang aleg partea greşită, vor fi în pericol."

Mai multe documente care expun infracţiunile lui Zhou Yongkang au început să apară pe Internet din 10 aprilie, inclusiv regizarea unui presupus accident de maşină care a dus la moartea fostei sale soţii şi un plan de lovitură de stat în care el a acţionat în calitate de principal organizator – pe Internet s-a spus că acest lucru ar fi fost dezvăluit de Gu Kailai, soţia lui Bo Xilai, în scopul evitării pedepsei cu moartea. Gu Kailai este investigată pentru moartea omului britanic de afaceri, Neil Heywood, în noiembrie 2011.

Pe 12 aprilie, internauţii chinezi s-au aflat în imposibilitatea de a accesa site-urile străine mai bine de o oră, iar utilizatorii din alte câteva ţări au avut probleme cu conectarea la site-urile chineze. Speculaţiile de pe Internet au pus întreruperea pe seama dorinţei Partidului Central de a putea opri accesul la Internet în caz de tulburări politice, în legătură cu lupta actuală împotriva fracţiunii lui Jiang Zemin.

Shi Zangshan a precizat că partidul publică în mod intenţionat informaţii despre Zhou Yongkang pe Internet.

"Unele materiale conţin informaţii foarte detaliate, care nu ar putea fi adunate într-o zi sau două", a declarat Shi Zangshan. "Aceste materiale ar fi putut fi dezvăluite doar de oficialii PCC cu un anumit rang sau persoane cunoscute ca fiind foarte apropiae de Zhou Yongkang. Aceasta arată că liderii de top au un plan bine elaborat împotriva lui Zhou Yongkang."

Zhang Tianliang, un comentator al situaţiei actuale pentru The Epoch Times, a declarat că au fost lansate mai multe informaţii condamnabile împotriva lui Zhou Yongkang decât au fost împotriva lui Bo Xilai cu ceva timp în urmă, iar ele sunt publicate cu o viteză foarte mare. "Hu Jinatao şi Wen Jiabao sunt gata să-l elimine pe Zhou Yongkang. Cred că după un timp, atunci când zvonurile împotriva lui vor escalada, ei îl vor înlătura pe Zhou Yongkang."

Binecunoscutul radicalist din Hong Kong, Wu Kangmin, care s-a întâlnit cu Wen Jiabao anul trecut, a scris pe site-ul său Ming Pao din Hong Kong, prezicând că un al treilea val va lovi în curând în incidentul Bo Xilai. "La timpul potrivit, planul lui Zhou Yongkang privind o lovitură de stat va fi dezvăluit publicului. În acel moment, situaţia va implica mai mulţi oficiali la nivel înalt", a spus el.

Printre zvonurile care circulă în Beijing se află şi afirmaţia conform căreia Hu Jintao are în vedere amânarea celui de-al 18-lea Congres al Partidului din octombrie. Cu ocazia acestui congres va avea loc o schimbare a conducerii, fiind aşteptat ca Xi Jinping să devină noul şef al partidului.

Tang Jingyuan, un alt comentator, a declarat pentru The Epoch Times că zvonurile privind o posibilă amânare a celui de-al 18-lea Congres al Partidului trimit un mesaj clar că Zhou Yongkang va fi înlăturat, dar poate dura ceva timp înainte ca întreaga fracţiune să poată fi eliminată.

Shi a spus că există un dezacord în cadrul partidului despre cum să se procedeze împotriva lui Zhou Yongkang. Unii cer să fie acuzat doar de acte criminale şi corupţie, alţii, mai ales premierul Wen Jiabao, vrea să fie tras la răspundere pentru tortură, recoltarea forţată de organe şi alte crime comise în timpul persecuţiei împotriva practicanţilor Falun Gong.

În orice caz, Shi crede că Zhou Yongkang a rămas fără un sprijin important în acest moment.

"Din moment ce Jiang Zemin este deja în stare vegetativă, fracţiunea sa din cadrul partidului este pe cale să se prăbuşească. Nimeni nu îl poate susţine pe Zhou Yongkang şi nimeni nu îndrăzneşte să-l protejeze", a declarat Shi Zangshan.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe