În Egipt criza afectează şi animalele, decese "misterioase"

Egipt, Cairo: Grădina zoologică din Giza (arhivă)
Egipt, Cairo: Grădina zoologică din Giza (arhivă) (KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images)

Ţara nord-africană se confruntă cu o situaţie de sărăcie extremă, amplificată de criza economică şi instabilitatea politică. Dar cei afectaţi nu sunt doar oamenii, relatează Rainews.

Morţi misterioase au avut loc la grădina zoologică din Giza, suburbie a oraşului Cairo, Egipt. Într-o singură noapte, în luna mai, au "murit" trei urşi, iar acum, în ultimele zile, ziarul Masry al-Youm a anunţat că o girafă de trei ani s-a "sinucis prin spânzurare". Directorul Nabil Sedki, a atribuit articolul apărut în ziar unei "propagande mass-media", spunând că nimeni nu poate crede că girafele se sinucid.

Sigur, este faptul că a existat o scădere a atenţiei acordată animalelor "găzduite" în cea mai veche gradină zoologică din Egipt. Ţara se află într-o situaţie de sărăcie extremă, iar criza economică profundă şi de instabilitatea politică s-au amplificat după căderea lui Hosni Mubarak şi destituirea lui Mohammed Morsi.

Protestele din ultimele luni şi-au pus amprenta chiar şi asupra animalelor, forţate să sufere efectele gazelor lacrimogene folosite de forţele de securitate împotriva manifestanţilor, care sunt deseori speriate de zgomotul produs de ciocnirile dintre poliţie şi studenţii de la universitatea din apropiere. În faţa intrării principale a grădinii zoologice se află piaţa Nahda, un simbol al protestului pro-Morsi, înăbuşit în sânge în luna august. Unul dintre paznici a relatat că, în aceea perioadă, "au existat tensiuni între animalele mari, în principal între hipopotami şi lei".

Activiştii pentru drepturile animalelor au exprimat o mare îngrijorare. Fondatorul Societăţii egiptene pentru protejarea animalelor, Mona Khalil, a denunţat ororile structurii: cuşti prea mici sau apă stătută în care sunt forţaţi să înoate hipopotamii şi pelicanii. "Aceasta nu este o grădină zoologică. Este un iad pentru animale", a declarat Khalil. Situaţia, deja dificilă, este agravată de lipsa de interes a personalului de la Zoo, prost plătit şi fără experienţă. Gardienii, pentru a face bani în plus, oferă excursii private în incinta Zoo şi fotografii cu a în braţe. Câtorva vizitatori le-a fost oferit, spre cumpărare un pui de leu, o maimuţă sau crocodili mici la preţul de 3,60 dolari.

În acest moment, grădina zoologică din Giza conţine un număr necunoscut de animale şi nicio autoritate nu este în măsură să furnizeze o cifră exactă. Cele mai recente date disponibile datează din 2009 şi arată că aici s-ar găsi 4.631 de exemplare.

Amintim că această grădină zoologică este prima construită pe continentul african şi are un pod suspendat proiectat de Gustave Eiffel, permiţând admirarea aminalelor de sus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe