În ciuda armisţiului, conflictele din estul Ucrainei fac victime

Garda Naţională Ucraineană, regiunea Doneţk, Ucraina.
Garda Naţională Ucraineană, regiunea Doneţk, Ucraina. (youtube.)

O femeie a fost ucisă şi alte patru persoane au fost rănite în conflictele desfăşurate duminică noapte în estul Ucrainei, în timp ce armistiţiul încheiat vineri între Rusia, Ucraina şi forţele separatiste, se deteriorează rapid, a relatat Reuters.

Armistiţiul, negociat vineri de delegaţiile Ucrainei şi Rusiei, liderii separatişti şi OSCE, face parte dintr-un plan de pace menit să încheie conflictul declanşat în urmă cu cinci luni care a ucis aproape 3.000 de persoane şi a provocat cea mai dură confruntare dintre Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece.

Sâmbătă, în apropierea portului strategic Mariupol, forţele separatiste au reluat atacurile de artilerie, distrugând o benzinărie, o fabrică şi un autovehicul de la marginea oraşului. Dar preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko au convenit că armistiţiul rezistă, în linii mari.

Conflictele au izbucnit şi duminică dimineaţă la marginea nordică a oraşului Doneţk, care este ocupat de forţele separatiste. Un jurnalist al agenţiei Reuters a văzut nori groşi de fum care se ridicau din zona aeroportului local, aflată sub controlul forţelor ucrainene.

”Ascultă sunetul armistiţiului”, glumea unul dintre separatiştii înarmaţi. ”Acolo se desfăşoară o bătălie în toată regula”.

În cele două oraşe a fost linişte în restul zilei de duminică, dar un martor a relatat că au avut loc câteva atacuri ale artileriei care au lovit în interiorul oraşului Doneţk. Obuzele au deteriorat un pod, unde era o baricadă a forţelor separatiste.

Într-un nou raport pe tema conflictului de la graniţa ruso-ucraineană, Amnesty Internaţional a acuzat atât separatiştii cât şi miliţiile ucrainene de crime de război, şi a publicat o serie de imagini prin satelit care descriu comasarea rusă de blindate şi artilerie în estul Ucrainei.

”Dovezile noastre arată că Rusia alimentează conflictul, atât prin intervenţie directă cât şi prin sprijinirea separatiştilor din est. Rusia trebuie să înceteze furnizarea continuă de armament şi sprijin către forţa insurgentă care este masiv implicată în încălcări brutale ale drepturilor omului”, a comunicat secretarul general al Amnesty Internaţional, Salil Shetty.

Moscova neagă că trimite forţe şi înarmează rebelii în ciuda faptului că NATO susţine existenţa dovezilor copleşitoare care arată contrariul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe