În Chişinău a fost declarată situaţie excepţională din cauza condiţiilor meteo

Urmare a ninsorilor şi situaţiei dezastruoase din Chişinău, autorităţile municipale au declarat în Capitală stare de urgenţă solicitând ajutorul şi intervenţia militarilor, carabinerilor şi gestionarilor blocurilor locative.
Situaţie excepţională în Chişinău
Situaţie excepţională în Chişinău (facebook.com)

Comisia pentru situaţii excepţionale a municipiului Chişinău a declarat la 20 aprilie, ora 19:30 situaţie excepţională în oraşul Chişinău, precum şi în Parcul Nistrean din localitatea Vadul lui Vodă din R. Moldova. Persoanele responsabile din cadrul primăriei au votat unanim pentru declararea situaţiei excepţionale după ce reprezentanţii municipalităţii au prezentat informaţia despre situaţia în oraş.

Astfel, joi seara s-a constatat că urmare a ninsorii abundente în municipiul Chişinău s-au prăbuşit circa 1000 de arbori şi 12 piloni de electricitate, s-au rupt peste 250 conductoare, cabluri electrice şi 60 de cabluri torsadate, au fost deteriorate 140 unităţi de transport din cauza prăbuşirii arborilor, au avut loc 57 de accidente rutiere, cel puţin 7 persoane au fost accidentate. Pe lângă copacii prăbuşiţi s-au rupt şi părţilor de arbori şi a crengilor, fiind afectate majoritatea curţilor blocurilor din oraş.

Potrivit deciziei Comisiei pentru situaţii excepţionale, direcţiile şi întreprinderile municipale, vor continua în regim non-stop lucrările de deblocare a străzilor, trotuarelor şi de înlăturare a masei lemnoase, a firelor electrice, pilonilor de pe carosabil, trotuare, clădiri, automobile pentru asigurarea circulaţiei pe străzile oraşului şi accesului în cartiere. Sâmbătă, duminică şi luni vor fi zile de lucru pentru toate serviciile de intervenţie.

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă notează că este o situaţie fără precedent în oraş, dar şi în toată ţara, fapt confirmat şi de datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat. „Aşa ceva nu a mai fost înregistrat niciodată în Capitală. Nu îmi amintesc să fi fost. Nu există curte de bloc din Chişinău, unde să nu fie rupte crengi de arbori”, a declarat edilul Capitalei în cadrul şedinţei comisiei municipale pentru situaţii excepţionale.

Viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu, a subliniat că cele mai afectate sunt sectoarele Râşcani şi Centru, apoi Buiucani şi Botanica. „Nu ne ajunge nicio săptămână pentru a elimina consecinţele. Sectorul Râşcani este de nerecunoscut. La această oră se lucrează pentru a curăţa curţile. De aceea, propun ca această sâmbătă să fie declarată lucrativă”.

Pentru deblocarea situaţiei create, Comisia pentru situaţii excepţionale a municipiului Chişinău a solicitat ajutor preturilor de sector, gestionarilor fondului locativ, dar şi implicarea forţelor armate, a carabinerilor şi a altor forţe disponibile.Conducerea primăriei a mai permis conectarea agentului termic în grădiniţe şi instituţiile medicale.

Meteorologii susţin că un asemenea fenomen natural nu a mai fost înregistrat în Moldova de peste 120 de ani de când au început a fi efectuate măsurările fenomenelor hidrometeorologice.

Frigul neobişnuit şi ninsorile abundente vor continua să ţină în alertă toată R. Moldova şi în următoarele zile. Serviciul Hidrometeorologic de Stat menţine, până pe data de 24 aprilie, codul galben de îngheţuri şi răcire bruscă a vremii, manifestate prin precipitaţii puternice sub formă de ploi şi lapoviţă. Se aşteaptă îngheţuri la suprafaţa solului. Potrivit specialiştilor, din cauza temperaturilor scăzute şi a lapoviţei, cel mai mult va avea de suferit agricultura.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe