În China, peştele viu este prelucrat cu petrol lampant şi sulfat de cupru

Recent a devenit cunoscut faptul că unii fermieri chinezi prelucrează peştele proaspăt cu petrol lampant şi vitriol albastru, pentru a-i păstra aspectul atractiv şi a-i oferi ”longevitate”.

Ediţia chineză a "Evening Chongqing", a informat despre o plângere parvenită în acest sens de la o localnică pe nume Yang. Femeia a relatat că a cumpărat de la piaţa locală două kilograme de peste viu, iar când a început să-l gătească, acesta a început să miroase a petrol lampant. Potrivit lui Yang, nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva, o situaţie similară a avut loc şi când a cumpărat peşte din magazin. Mirosul de kerosen nu poate fi eliminat nici cu o preparare termică mai îndelungată şi nici cu ajutorul condimentelor.

Un furnizor de peşte pentru un supermarket din regiune a mărturisit reporterilor ediţiei că mirosul de kerosen detectat de localnici nu a fost accidental. Potrivit lui, în timpul transportării, în rezervorul de apă unde se află peştele, este adăugată o anumită cantitate de kerosen sau sulfat de cupru. Peştele înghite apa contaminată şi intră într-o stare de transă, dar nu moare. Ulterior, solzii acestuia devin mai strălucitori, iar aspectul exterior ”se împrospătează”. În acest mod, comercianţii fără scrupule se asigură că pe parcursul transportării cantitatea de peşte mort va fi minimă.

Odată ajuns la destinaţie, peştele este mutat în apă curată, dar fiind îmbibat cu petrol lampant sau vitriol, mirosul continuă să persiste. Kerosenul este o substanţă uşor toxică, care odată ingerată poate provoca intoxicaţii serioase.

Totuşi, publicaţia chineză nu a oferit detalii cu privire la durata şi proporţiile afacerilor dubioase, precum şi despre acţiunile autorităţilor de resort în domeniul respectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe