În China lupta de clasă continuă exploziv. Altă uzină chimică sare în aer

Fumul se ridică de la o centrală chimică din oraşul chinez Lishui.
Fumul se ridică de la o centrală chimică din oraşul chinez Lishui. (Captură Foto)

O explozie a zguduit o centrală chimică din provincia chineză Zhejiang, a raportat luni mass media de stat, deşi nu au existat rapoarte imediate în privinţa eventualelor victime, conform Reuters.

Explozia, care a avut loc la scurt timp după miezul nopţii la centrala din oraşul Lishui, a cauzat un incendiu şi un nor gros de fum, a raportat radioul de stat pe pagina sa oficială de Weibo.

Pompierii s-au grăbit să ajungă la faţa locului pentru a lupta cu flăcările. Nu au existat rapoarte imediate privind existenţa unor victime sau răniţi.

Exploziile la centralele chimice sunt relativ comune în China. Cel puţin 5 oameni au murit în cadrul unei explozii la o centrală chimică din provincia Shandong săptămâna trecută.

În 12 august, două explozii puternice au devastat un depozit de substanţe chimice în oraşul-port Tianjin, ucigând peste 160 de oameni.

Primarul oraşului Tianjin Huang Xingguo a declarat că oraşul va intensifica controalele asupra companiilor care se ocupă cu substanţe chimice periculoase, conform rapoartelor media.

Huang a declarat că, în procesul de modificare a regulamentelor se va acorda o mare prioritate standardelor stricte impuse companiilor ce acţionează în sectorul substanţelor chimice periculoase, “cu scopul de a proteja mai bine vieţile şi proprietăţile oamenilor”, a raportat revista Caixin.

Cel mai recent incident din Lishui în mod sigur va ridica şi mai multe întrebări în legătură cu standardele pentru siguranţă din China, unde accidentele industriale sunt mult prea răspândite după ultimele trei decenii de creştere economică rapidă. O explozie la o fabrică de piese auto s-a soldat cu 75 de morţi în 2014.

În plus, teoria că exploziile din Tianjin au fost oarecum deliberate a fost circulată intens de mass media chineză din străinătate la scurt timp după incident.

Un website de ştiri asociat cu Boxun şi administrat din Carolina de Nord a citat o sursă exclusivă când a raportat că “explozia [din Tianjin] a fost declanşată de un vehicul încărcat cu explozibili ... camionul a fost parcat cu atenţie lângă depozit, în locaţia cea mai apropiată de materialele inflamabile. Oamenii au plecat rapid şi după aproximativ 15 minute a avut loc explozia, care a declanşat un lanţ de alte explozii.”

Mai multe articole publicate de Boxun şi alte ziare din Hong Kong au făcut o asociere între explozii şi fostul preşedinte chinez Jiang Zemin care, de altfel, a fost “plasat sub control”, ceea ce înseamnă că libertatea sa de mişcare a fost restricţionată sever.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe