"În ce fel de ţară vrei să trăieşti? Hai ACUM în stradă!" - Un nou protest anunţat în Piaţa Victoriei

"Vreţi să avem cârpe de şters mizeria PSD în fiecare instituţie sau vreţi oameni şi competenţe?", au transmis mai multe comunităţi civice, care anunţă un nou protest în Piaţa Victoriei după declanşarea procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Românii sunt aşteptaţi să participe la un nou protest joi, de la ora 18:00, în Piaţa Victoriei, a doua zi după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a demarat procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Evenimentul - intitulat "Augustin Lazăr revocat. Acum în stradă! Ieşim pentru Justiţie!" - a fost anunţat pe Facebook de comunităţile Rezistenţa, Corupţia Ucide, Declic şi Iniţiativa România.

Vă prezentăm mai jos mesajul organizatorilor:

Unul dintre puţinii oameni oneşti şi curajoşi în faţa politicianismului, Procurorul General, Augustin Lazăr, este azi înlăturat de Tudorel Toader, ministrul justiţiei, un personaj politic pus de PSD-ALDE. Mai devreme a fost declanşată procedura de revocare din funcţie. În ce fel de ţară vrei să trăieşti? Hai ACUM în stradă! (...)

Vreţi să avem cârpe de şters mizeria PSD în fiecare instituţie sau vreţi oameni şi competenţe? Dosarul de la PG referitor la abuzurile jandarmeriei din 10 August precum şi toate dosarele instrumente de PG sunt în pericol. Ne aşteptăm ca TOATE dosarele făcute cât a fost Lazăr la PG să fie contestate.

* * *

Conform unei teorii politice, sunt câteva semne care arată că o democraţie riscă să moară. 3 dintre cele mai importante sunt şocant de vizibile în România de azi:

1. Când o grupare respinge regulile democraţiei - 'considerăm rezultatul unui vot invalid, nu îl recunoaştem pentru că nu a ieşit cum vrem noi'. Astăzi, nu le-a ieşit un vot în Parlament conform liniei de partid - aşa că nu au recunoscut rezultatul şi au reluat votul, până a ieşit cum au vrut ei.

2. Capturarea arbitrilor - garantorii unei democraţii reale sunt înlocuiţi, unul câte unul, cu obedienţi de partid. Astăzi, Tudorel cere demiterea lui Augustin Lazăr. Asta după ce a demis-o şi pe Codruţa Kovesi. Şi sunt multe alte exemple.

3. Toleranţa sau încurajarea violenţelor, dacă obiectivul este conform cu cel de partid. 10 august.

'How Democracies Die' - de S. Levitsky, D. Ziblatt. Vă recomand cartea, dar cu tristeţe mare.

Text original: Valentin Jalbă