În cazul Domnicăi Manole se va expune şi Curtea Constituţională a Moldovei

În procesul împotriva CSM, Domnica Manole încearcă să ridice excepţia de neconstituţionalitate asupra normelor de drept ce permit serviciului de securitate din R. Moldova să influenţeze cariera unui magistrat.
Procesul judiciar al D. Manole la CSJ a R. Moldova
Procesul judiciar al D. Manole la CSJ a R. Moldova (facebook.com)

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova (CSJ) va remite pentru examinare Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) dosarul Domnicăi Manole deoarece a admis luni cererea fostei magistrate de a ridica excepţia de neconstituţionalitate asupra prevederilor cadrului normativ al Republicii Moldova care permite Serviciului Securitate şi Informaţii (SIS) să verifice activitatea judecătorilor. Acţiunea procesuală are loc în cauza în care Manole cere CSJ anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de eliberare din funcţie.

Domnica Manole şi avocata sa Viorica Grecu în cadrul şedinţei de judecată au prezentat instanţei argumentele în vederea susţinerii cererilor de ridicare a excepţiilor de neconstituţionalitate a unor articole din Legea nr. 271/2008 privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice. Prevederile acestei legi atribuie SIS funcţia de a verifica un magistrat înainte de numire sau avansare, dar şi periodic, o dată la cinci ani. Domnica Manole crede că verificarea SIS ridică probleme de principiu şi califică drept vicios modul cum autorităţile se folosesc de aceste avize. Reprezentanţii CSM şi SIS prezenţi în şedinţă nu au fost de acord ca articolele legii menţionate să fie verificate de CCM.

Conform prevederilor procedurii civile, CSJ suspendă examinarea cauzei până la adoptarea de CCM a unei hotărâri pe caz. Dacă judecătorii CCM vor decide că articolele invocate de reclamantă contravin Constituţiei, atunci Domnica Manole va avea şanse reale de a câştiga procesul împotriva CSM şi a reveni în sistemul judecătoresc. Cu toate acestea, Domnica Manole nu vrea să demonstreze doar că a fost data afară ilegal, ci încearcă şi să demoleze influenţa pe care o au în Republica Moldova serviciile secrete asupra carierei unui magistrat, iar pentru viitor judecătorii să nu mai fie verificaţi de către SIS.

Amintim că fosta judecătoare Domnica Manole, este cercetată penal pentru că a obligat anul trecut Comisia Electorală Centrală să iniţieze un referendum pentru modificarea Constituţiei în baza semnăturilor colectate de către Platforma DA. La începutul lunii iulie 2017, CSM a hotărât să o elibereze din funcţie în baza avizelor negative prezentate de SIS în urma verificărilor. CSM a mai invocat faptul că magistrata ar fi comunicat cu presa pe mai multe dosare, ceea ce nu îi este permis unui judecător.

De menţionat că la 6 şi 13 iulie CSJ a respins cererile reclamantei de suspendare a executării Hotărârii CSM prin care a fost declarată incompatibilă şi demisă, iar Igor Dodon a semnat în grabă decretul de demisie, ignorând şi apelul societăţii civile de a aştepta decizia finală a CSJ privind legalitatea demisiei Domnicăi Manole.

Delegaţia Uniunii Europene în R. Moldova a declarat anterior că decizia CSM nu pare să fie în conformitate cu Legea privind statutul judecătorilor şi ar încălca standardele europene. Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chişinău a specificat că este îngrijorată de acţiunile împotriva sistemului judecătoresc care par să fie motivate politic sau să confirme cazuri de justiţie selectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe