"În căutarea momentului decisiv". Expoziţie de Fotografie "Fotopoetica Promoţia a X-a"

Afiş expoziţie Fotopoetica
Afiş expoziţie Fotopoetica (Facebook)

Ceainăria Librăriei Cărtureşti, str. Pictor Arthur Verona, va găzdui, începând cu 1 februarie, ora 19:00, Expoziţia de Fotografie "Fotopoetica Promoţia a X-a". Bucureştenii care vor găsi câteva momente de răgaz pentru a-i trece pragul vor putea explora "emoţiile fotografice" a 9 expozanţi pentru care fotografiile reprezintă adevărate "călătorii de suflet."

"Din cele câteva mii de declanşări în această expoziţie propunem doar câteva dintre cele mai bune fotografii de expresie realizate într-un an. Un an de căutări a momentului decisiv. Căutări de fiecare dată cu emoţia unui copil în prima lui zi de şcoală, cu trăire intensă, cu frica că nu putem reuşi să surprindem ceea ce poate mişca privitorul. Împreună cu colegii mei am descoperit în acest an fotografia ca artă, fotografia de expresie, fotografia ca mijloc de comunicare cu sufletul", a explicat, pentru Epoch Times, Alin Iacob, unul dintre cei 9 expozanţi.

Expoziţia va fi deschisă până pe 15 februarie 2018, iar în cadrul ei pot fi admirate fotografiile lui Alin Iacob, Bogdan Buruntia, Cătălin Strugaru, Cristina Marin, Ioana Epure, Iulia Voicu, Ivona Leontescu, Radu Enescu, şi Roxana Dima.

“Am dezvoltat de-a lungul anilor o poetica fotografica – inteleasa ca o suma de mijloace estetice care creeaza atmosfere - prin care vrem sã alungam conventionalul, dulcegariile, epicul si redarea neinterpretata a lumii. (...) Fotopoeţii generaţiei a X-a vă aşteaptă să verificaţi adevărul acestei afirmaţii. Dacă vor reuşi să nu vă plictisească, să vă reţină mai mult de 10 secunde în faţa fotografiilor pe care le expun, dacă gândul vă va zbura în afara spaţiului delimitat de marginile fotografiei, în afara realităţii imediate, către un timp mai plin şi mai generos, dacă vă veţi întoarce şi a doua zi pentru că nu le-aţi “consumat” din prima, ca pe “fast-food”, atunci absolvenţii şcolii îşi vor fi însuşit instrumentele din trusa mereu mai plină a lui Ferko şi Gyuri. Şi vor fi încurajaţi să vă ia cu ei şi în alte călătorii de suflet depozitate între patru linii ce desenează, cel mai adesea, banalul raport 3:2 pe un perete alb", transmit organizatorii evenimentului.

Coordonatorii Şcolii de Fotografie Fotopoetica sunt Francisc Mraz Ferko şi Gyuri Ilinca.