În Australia a fost găsit un diamant roşu foarte rar. Preţul de pornire: 10 milioane de dolari

Diamant roşu
Diamant roşu

„Diamantele sunt pentru eternitate” (Diamonds are Forever), ne asigură titlul unui film din seria James Bond şi, probabil, acesta este şi motivul pentru care preţul de pornire pentru vânzarea rarului diamant roşu Argyle Everglow este incredibil de mare. Pentru a lua acasă piatra preţioasă ieşită din solul australian, cumpărătorul va avea nevoie de cel puţin 10 milioane de dolari, potrivit estimării făcute de directorul de la 77Diamons, Tobias Kormind.

„Diamantele roşii sunt absolut cele mai rare. Oricine are ocazia să ţină în mână unul, în timpul vieţii sale, este într-adevăr norocos”, spune Graeme Thompson de la casa de licitaţii Bonhams, care în curând va scoate la vânzare preţiosul Argyle Everglow, un diamant roşu de 2,11 carate.

Pentru a înţelege raritatea acestui tip de pietre preţioase este suficient să se ştie că Rio Tinto - compania care deţine mina australiană Argyle, în care a fost găsită piatra - a scos la iveală doar 20 de exemplare de diamant roşu în ultimii 33 de ani.

Diamantul va fi scos la licitaţie, preţul de pornire fiind de cel puţin 10 milioane de dolari, declară surse de autoritate din domeniu. Trebuie specificat că Everglow nu este cel mai prestigios dintre diamantele roşii existente: întâietatea o are o gemă, Moussaieff Red, găsită în Brazilia în 1990, de 5,11 carate.