Împăratul japonez îşi anulează tradiţionalul salut public cu ocazia zilei de naştere din cauza coronavirusului

Împăratul Naruhito din Japonia
Împăratul Naruhito din Japonia (screenshot tramite foto sputniknews.com)

Împăratul Naruhito din Japonia a anulat salutul public tradiţional cu ocazia zilei sale de naştere, pe care o sărbătoreşte duminică, 23 februarie, ca măsură de a preveni răspândirea coronavirusului COVID-19 în ţară, unde cazurile sunt în creştere.

Naruhito, care împlineşte vârsta de 60 de ani la sfârşitul săptămânii, plănuia să sărbătorească primul său salut cu ocazia zilei de naştere de la ascensiunea pe tron ​​la 1 mai 2019 după abdicarea tatălui său, dar evenimentul a fost anulat „pentru a evita o posibilă contagiune a persoanelor care asistă”, a spus un purtător de cuvânt al Imperial Household Agency.

Împăratul japonez trebuia să apară alături de împărăteasa Masako şi alţi membri ai familiei imperiale în balconul Palatului Imperial din Tokyo în trei ocazii pentru a saluta mulţimea care, în plus, putea să-şi scrie felicitările într-o carte de semnături, eveniment care a fost de asemenea anulat, a declarat purtătorul de cuvânt preluat de agenţia EFE.

În prezent, agenţia nu are intenţia de a anunţa alte date pentru sărbătorirea publică a zilei de naştere a împăratului. Saluturile publice ale împăratului concentrează, de obicei, un număr mare de japonezi care provin din tot arhipelagul şi chiar vizitatori străini, care profită de oportunitate să intre în palatul imperial, aceasta fiind una dintre cele câteva ocazii când este deschis. Anul trecut, la salutul public tradiţional de Anul Nou al împăratului Naruhito din 2 ianuarie au participat aproximativ 68.000 de persoane.

Japonia a depistat până duminica trecută un număr de 414 cazuri de coronavirus sub jurisdicţia sa, inclusiv cele 355 de infecţii confirmate la bordul navei de croazieră Diamond Princess în carantină lângă oraşul Yokohama, la sud de Tokyo, din 3 februarie.

Premierul japonez Shinzo Abe afirmă că Jocurile Olimpice nu vor fi anulate

Coronavirusul a afectat, de asemenea, maratonul de la Tokyo, întrucât alergătorii amatori nu vor mai putea participa la acest eveniment sportiv, potrivit Tokyo Shimbun. Organizatorii maratonului, care au înregistrat deja 38.000 de participanţi, spun că nu este încă nimic sigur şi că se vehiculează „diferite scenarii”.

Un alt eveniment mare care se află în centrul atenţiei din cauza virusului sunt Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, deşi premierul japonez a spus de mai multe ori că nu vor fi anulate sau amânate.