Împăratul Akihito este pregătit să abdice (video)

Împăratul Akihito este pregătit să demisioneze din motive de vârstă. Este ceea ce a dat de înţeles într-un rar mesaj video pentru naţiune.

Mesajul împăratului Akihito difuzat în televiziune
Mesajul împăratului Akihito difuzat în televiziune (nbcnews.com)

Akihito, în vârstă de 82 de ani, în al doilea discurs adresat naţiunii în 27 de ani: "Sunt preocupat de dificultatea de a-mi îndeplini sarcinile"

Constituţia japoneză interzice ca împăratul să facă gesturi politice, dar, de asemenea, să facă referiri verbale la viaţa politică a naţiunii. Din acest motiv, vorbind despre viitorul personal, Akihito a trebuit să facă o serie de aluzii, limitându-se să le transmită japonezilor dorinţa sa de a părăsi angajamentele instituţionale. Problema este vârsta, adăugată la o sănătate precară.

Mesajul, care a durat aproximativ zece minute, a paralizat efectiv ţara. Akihito şi-a exprimat temerile cu privire la dificultăţile viitoare în exercitarea funcţiilor imperiale în cazul în care condiţiile sale de sănătate se agravează, cu riscul unor efecte adverse semnificative asupra societăţii. Împăratul a vorbit dar fără a menţiona în mod specific abdicarea.

Premierul Shinzo Abe a declarat că guvernul va lua remarcile “în serios” şi va discuta ceea ce s-ar putea face.

Akihito a fost operat la inimă şi a fost tratat de cancer la prostată.

Discursul, difuzat de televiziunea publică NHK, este cel de-al doilea de la începutul domniei sale.

Primul discurs l-a făcut imediat după cutremurul-tsunami din Fukushima, în martie 2011, care l-a afectat profund din cauza urmărilor tragice, respectiv 20.000 de morţi.

Bătrânul împărat a apărut la televizor, ceea ce până în acel moment a fost primul şi singurul său discurs public, exprimând condoleanţe familiilor victimelor şi încurajând supravieţuitorii.