Împăratul Akihito al Japoniei se află în convalescenţă şi anulează toate activităţile

Împăratul în vârstă de 84 de ani a suferit în primele ore ale zilei de luni stări de ameţeli, vărsături şi alte dureri.
Împăratul Akihito al Japoniei.
Împăratul Akihito al Japoniei. (Captură Foto)

Împăratul Akihito al Japoniei a anulat marţi, 3 iunie, toate evenimentele publice, ca urmare a unei disfuncţii vasculare cerebrale suferite luni, în urma căreia încă mai suferă de unele simptome, a comunicat Agenţia Casei Imperiale nipone.

„Împăratul încă mai suferă unele efecte ale anemiei cerebrale (sau ischemie cerebrală), cum ar fi ameţeli lejere sau dureri de stomac şi de aceea este recomandabil să se odihnească şi astăzi“, a explicat purtătorul de cuvânt al agenţiei.

Akihito, în vârstă de 84 ani, a acuzat în primele ore ale zilei de luni stări de ameţeală, vărsături şi alte dureri care au fost diagnosticate ca ischemie cerebrală, cunoscută şi sub numele de anemie cerebrală. Împăratul avea planificat pentru luni o masă cu mai mulţi miniştri, dar aceasta a fost amânată pentru o altă zi. Cu toate acestea, se speră să-şi reia activităţile începând de miercuri, dacă se confirmă o îmbunătăţire a sănătăţii sale.

Pe agenda împăratului în ziua de luni era programat să o primească pe prinţesa Ayako de Takamado, iar înaintea întâlnirii trebuia să prezinte în mod public anunţul de logodnă. Nunta prinţesei va avea loc pe 29 octombrie. Împăratul, care a avut o sănătate precară în ultimii ani, a anunţat în august 2016 dorinţa sa de a-i ceda tronul fiului său, prinţul moştenitor Naruhito.

Cu toate acestea, datorită particularităţilor Constituţiei japoneze şi necesităţii de a adopta o legislaţie specifică pentru succesiunea în viaţă, a fost amânată până pe 30 aprilie 2019, data programată pentru abdicare. Evenimentul marchează cea de-a doua abdicare a unui monarh japonez în aproape două secole. Ultima abdicare a unui împărat japonez a avut loc în 1817.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe