Imigranţi salvaţi în Mediterană periclitează viaţa echipajului unei nave comerciale. Paza de Coastă italiană intervine

Nava Aquarius intră în portul din Valencia, Spania, 17 iunie 2018.
Nava Aquarius intră în portul din Valencia, Spania, 17 iunie 2018. (Jose Jordan/AFP/Getty Images)

Paza de Coastă a Italiei a declarat că a intervenit luni într-o operaţiune de salvare a imigranţilor, desfăşurată de o navă comercială privată italiană, motivând că a fost alertată de o “situaţie periculoasă” la adresa siguranţei navei şi a echipajului său.

Nava Vos Thalassa a primit duminică la bord 67 de imigranţi, inclusiv 6 copii, după ce a răspuns la un apel în largul coastei libiene, potrivit Euronews.

Rapoarte media locale au precizat că nava comercială a fost oprită să andocheze în porturile italiene deoarece avea la bord imigranţi, fiind primul caz în care guvernul de la Roma întoarce din drum o navă italiană.

Imigranţii au fost predaţi ulterior Pazei de Coastă italiene, potrivit rapoartelor.

Paza de Coastă nu a răspuns direct afirmaţiilor potrivit cărora navei comerciale cu imigranţi i s-a interzis să intre în porturile italiene, însă a indicat presei o declaraţie în limba italiană, conform căreia comandantul navei a “raportat o situaţie de mare pericol pentru securitatea navei şi a echipajului său ... provocată de unii imigranţi care au ameninţat membrii echipajului”.

Declaraţia a mai precizat că urmează să fie identificaţi imigranţii responsabili pentru tulburările de pe nava Vos Thalassa.

Ministrul italian al Transporturilor, Danilo Toninelli, a precizat pe Twitter că este mândru de Paza de Coastă a Italiei pentru că a acceptat imigranţii “care periclitau vieţile celor de pe Vos Thalassa”.

“Acum vor avea loc investigaţii şi vinovaţii vor fi pedepsiţi”, a mai scris acesta.

Surse guvernamentale citate de agenţia italiană de ştiri ANSA au precizat că Vos Thalassa nu trebuia să intervină, în condiţiile în care Paza de Coastă libiană avea responsabilitatea să răspundă la apelul de ajutor al imigranţilor.

Incidentul are loc în contextul în care Italia continuă să ia măsuri dure împotriva sosirilor de imigranţi pe teritoriul său.

Într-un interviu recent la un post de radio italian, ministrul de Interne, Matteo Salvini, a declarat că porturile ţării vor fi “închise toată vara” pentru navele operate de ONG-uri care au imigranţi la bord, adăugând că interdicţia include şi realimentarea acelor ambarcaţiuni.

Italia a refuzat în 29 iunie să primească în porturile sale o ambarcaţiune cu imigranţi, fiind cel de-al treilea refuz al Romei în luna iunie. Salvini a declarat că a luat decizia deoarece primirea ambarcaţiunii, care este operată de ONG-ul spaniol Proactiva Open Arms, ar periclita ordinea publică. Vasul Open Arms a fost în cele din urmă primit în portul spaniol Barcelona.

De asemenea, Italia a respins luna trecută un vas care avea la bord peste 600 de imigranţi salvaţi din Libia, precizând că ambarcaţiunea ar trebui să meargă în Malta, care la rândul ei a refuzat accesul acesteia. Nava Aquarius, operată de ONG-ul Doctori Fără Frontiere (Medecins Şans Frontières), a ajuns în cele din urmă în Spania.

O altă ambarcaţiune umanitară, Lifeline, cu aproximativ 230 de imigranţi la bord, a fost de asemenea forţată să andocheze în Malta luna trecută, după ce i s-a refuzat accesul în porturile italiene.

Peste 640.000 de imigranţi au ajuns pe ţărmurile Italiei începând cu 2014, însă numărul lor a scăzut mult în ultimul an, doar aproximativ 17.000 de persoane sosind până acum în ţară în 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe