Imagini de satelit arată că Iranul construieşte fabrici de rachete în Siria

Folosind imagini cu rezoluţie mare obţinute de satelitul Eros-B, o analiză ISI confirmă faptul că în Siria se construiesc fabrici pentru rachete care se aseamănă foarte mult cu fabricile de rachete iraniene.
Armata iraniană lansează o rachetă sol-aer dintr-o locaţie nedezvăluită în Iran, 13 noiembrie 2012.
Armata iraniană lansează o rachetă sol-aer dintr-o locaţie nedezvăluită în Iran, 13 noiembrie 2012. (AFP/Getty Images)

În luna iulie, rapoartele media au dezvăluit că Iranul construieşte fabrici de rachete în Siria. Conform MEMRI (Middle East Media Research Institute), “în primul raport al Zamanalwsl.net, publicat în 28 iunie 2017, s-a afirmat că această nouă structură a fost construită în Wadi Jahannam şi că este sub supravegherea directă a iranienilor”.

“Conform raportului, construcţia unităţii, care este localizată în Wadi Jahannam, în apropierea oraşului de coastă Baniyas, a început în urmă cu aproximativ un an şi va deveni operaţională la sfârşitul acestui an”, a adăugat MEMRI.

Imaginile de mare rezoluţie obţinute de satelitul Eros-B arată că în Siria sunt construite fabrici de rachete foarte asemănătoare cu fabricile de rachete existente în Iran, potrivit serviciului israelian de informaţii ISI. O comparaţie a acestor imagini arată că fabrica de lângă Baniyas este similară unei fabrici de rachete iraniene de lângă Teheran.

Conform echipei de informaţii a ISI, fabrica - ce se află încă în construcţie - include zone de administrare, producţie şi depozitare. Mai mult, imaginile arată că există şi o zonă aparent dedicată producerii de muniţie.