Iluzia optică ce vă va face să credeţi că aceste bărci şi-au luat zborul

Bărci
Bărci (Reddit)

A sosit ziua în care bărcile - şi nu porcii sau vacile - zboară. Şi a sosit provocând uimire şi stupefacţie printre utilizatorii de internet care au văzut şi au transmis o imagine curioasă lansată de Reddit şi redistribuită în reţelele sociale.

Imaginea în cauză este cea prezentată mai sus. În ea, puteţi vedea un peisaj marin cu trei bărci pe fundal, care, chiar dacă logic este dificil de înţeles, par să zboare.

"Photoshop!" Vor spune cei care cred că este imposibil. Ar putea fi, dar nu este corect. Chiar dacă nu înseamnă că zboară cu adevărat, evident. Ce se întâmplă are o explicaţie şi un nume propriu.

Este o iluzie optică cunoscută sub numele de miraj sau Fata Morgana, prin care obiectele care se află la orizont, cum ar fi, de exemplu, bărcile din imagine, dobândesc un aspect alungit şi înălţat, dând senzaţia că plutesc în aer.

Potrivit Wikipedia, cele mai faimoase miraje sunt cele care se produc pe coasta sudică a Siciliei, în strâmtoarea Messina, între Calabria şi Sicilia, din Italia.

Dar cum se întâmplă acest lucru? Când este vreme caldă, densitatea aerului cald este mai mică decât a celui rece. Razele de lumină parcurg mai întâi straturile mai reci de aer, apoi vin în contact, sub un unghi de incidenţă relativ mic, cu păturile de aer mai calde şi sunt astfel dispersate până la obţinerea reflexiei totale.

Barcă
Barcă (captură web)

În general, dimineaţa, după o noapte rece, este momentul cel mai potrivit de a contempla acest fenomen minunat şi curios.

Aici puteţi viziona un clip video impresionant:

pic.twitter.com/YddWM9Fz2a

pic.twitter.com/bHpEt9zWmv pic.twitter.com/jgPGsLWosa

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură