Iliescu judecat, pentru sângele vărsat. Dar restul vinovaţilor?

Asociaţia 21 Decembrie 1989 remarcă faptul că trimiterea în judecată în dosarul Mineriadei este parţială, iar din comunicatul parchetului lipseşte numele unui personaj care a contribuit substanţial la venirea minerilor în Capitală.
Mineri la mineriadă în Bucureşti
Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)

Reprezentanţii Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au sesizat, marţi, Parchetul General, că din comunicatul pe tema trimiterii în judecată a dosarului Mineriadei din iunie 1990 lipseşte numele lui NS Dumitru, personaj extrem de controversat din Frontul Salvării Naţionale (FSN).

Asociaţia reaminteşte că respectivul personaj a contribuit substanţial la deplasarea în Bucureşti şi încartiruirea detaşamentelor paramilitare de mineri şi alţi muncitori, care au servit inclusiv ca acoperire forţelor militare regulate, secrete sau la vedere ale Statului Român.

"Sperăm că este doar o scăpare, însă vor trebui făcute precizări presei, care ne-a chestionat în acest sens, inclusiv cu privire la părţile responsabile civilmente indicate de Asociaţia 21 Decembrie 1989 şi la numărul părţilor vătămate care s-au constituit părţi civile ca şi la repararea/recuperarea prejudiciului material şi moral pentru care, deşi au fost cerute, nu s-au luat măsuri asiguratorii!", se arată în scrisoarea deschisă trimisă de avocaţii Asociaţiei 21 Decembrie Parchetului General.

De asemenea, Asociaţia transmite că a luat act de trimiterea în judecată (fie ea şi parţială) în dosarul privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, şi că apreciază acest prim pas spre a face dreptate victimelor.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii asociaţiei îşi exprimă solicitarea ca Parchetul General să vegheze ca dosarul şi actul de sesizare a instanţei să nu aibă lipsuri sau neregularităţi care să-i favorizeze pe criminali.

"Vă rugăm, de asemenea, să aveţi în vedere instrumentarea prioritară şi adecvată procedural a restului dosarului din care se face prezenta disjungere care prin rechizitoriu se trimite instanţei", concluzionează avocaţii.

Recomandăm şi: Mineriada, marea pată aruncată de Iliescu şi ai săi asupra ţării: „Am văzut linşaje publice asumate de participanţi!”

Recomandăm şi Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)

Reamintim că, în cursul zilei de marţi, Parchetul General a anunţat trimiterea în instanţă a dosarului Mineriadei din iunie 1990. În timp ce multă lume a privit acest anunţ drept o mare victorie, au existat voci care au acuzat că dosarul este incomplet şi are vicii de procedură. Astfel, nu mai demult de ieri, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România, Viorel Ene, acuza că dosarul trimis în instanţă este incomplet, mulţi dintre cei vinovaţi de atrocităţile din iunie nu au fost puşi sub acuzare, şi are şi vicii de procedură, putând fi oricând atacat de avocaţii inculpaţilor. Mai multe informaţii, aici