Ilie Sârbu: Se ştia din timp că o ţară nu primeşte acelaşi post de comisar european

Ilie Sârbu
Ilie Sârbu (Epoch Times România)

Deşi preşedintele Traian Băsescu s-a declarat surprins să afle că România a făcut o a doua nominalizare pentru funcţia de comisar european, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, declarat, luni, că se ştia din timp că portofoliul agriculturii din viitoarea Comisie Europeană se va duce la Irlanda, fiind chiar o regulă la nivelul UE ca o ţară să nu primească acelaşi post de comisar european, relatează Mediafax.

„Aşa cum a explicat şi premierul foarte bine, prima noastră opţiune a fost domnul Cioloş. Dacă în arhitectura Comisiei Europene lucrurile stau altfel, acolo se ţine cont şi de procentul de femei, de bărbaţi, probabil că lucrurile se schimbă”, a precizat Ilie Sârbu.

Ţara noastră l-a nominalizat pe Dacian Cioloş pentru pentru un portofoliu care ar acoperi dezvoltarea regională şi agricultura. Însă, premierul Victor Ponta anunţa că există şi o a doua nominalizare pentru postul de comisar european, despre care preşedintele Traian Băsescu nu fusese anunţat.

Liderul senatorilor PSD a explicat că, de obicei, „nu se acordă aceleiaşi ţări aceeaşi comisie”. „E o regulă a Uniunii Europene, în special în continuitate de mandat, nu am văzut niciodată. Mai mult, din timp se auzea că se va da Irlandei comisia de agricultură”, a precizat acesta.

Deşi Ponta nu a vrut să dezvăluie cine este doamna care ar putea ocupa postul, susţinând că acest lucru va fi anunţat de Jean-Claude Juncker, preşedintele viitoarei Comisii Europene, în presă se vehiculează deja numele europarlamentarului PSD Corina Creţu.

Potrivit B1 TV, pe data de 30 iunie, premierul Ponta l-a informat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre cele două propuneri ale Guvernului pentru postul de comisar european, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu.

La 30 iulie, Ponta i-a transmis lui Zgonea, pentru informare, scrisoarea pe care i-a adresat-o preşedintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, referitoare la propunerile Guvernului pentru postul de comisar european.

„Dacă prima noastră propunere nu corespunde arhitecturii pe care o aveţi în vedere pentru viitoarea Comisie, am dori să luaţi în considerare candidatura doamnei vicepreşedinte al PE, Corina Creţu, pentru un portofoliu care va fi discutat cu dumneavoastră ulterior”, i-a scris Ponta lui Jean-Claude Junker.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne