Ilan Şor doreşte să întoarcă orheenii-migranţi acasă compensându-i material

Moldovenii reveniţi acasă, precum şi membrii familiilor lor vor primi compensaţii pentru transport şi servicii comunale, dar li se va acorda şi dreptul la o amnistie fiscală pentru impozitele şi taxele locale.
Ilan Şor - primarul municipiului Orhei din R. Moldova
Ilan Şor - primarul municipiului Orhei din R. Moldova (facebook.com)

Primarul de Orhei şi controversatul om de afaceri implicat în frauda bancară din R. Moldova, Ilan Şor, a dispus implementarea Regulamentului cu privire la introducerea măsurilor de stimulare a întoarcerii locuitorilor municipiului Orhei care au fost nevoiţi să plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă. Documentul a fost adoptat cu majoritate de voturi pe 13 octombrie în cadrul şedinţei Consiliului Municipal Orhei.

Regulamentul prevede un set de măsuri stabilite prin acte normative de nivel local. În special, acesta introduce o serie de beneficii şi privilegii menite să ajute moldovenii să se întoarcă acasă.

Astfel, celor care au decis să se întoarcă în cadrul acestui program şi membrilor familiilor acestora li se va acorda dreptul la o amnistie fiscală pentru impozitele şi taxele locale pentru perioada anterioară, precum şi pentru prestaţiile fiscale pe o anumită perioadă de la data reîntoarcerii acasă. În special, în decurs de trei ani, întreprinderile individuale înfiinţate de persoanele care au revenit sau întreprinderile comerciale în care acestea deţin cel puţin 75% din capital, vor fi complet scutite de taxele şi impozitele locale.

De asemenea, pentru persoanele revenite acasă se prevede acordarea unei alocaţii speciale în numerar, în valoare de 500 euro (echivalentul a 10 mii lei), care va fi plătită în rate pe parcursul anului. În plus, cetăţenii veniţi acasă, precum şi membrii familiilor lor vor avea dreptul la compensaţii pentru transport şi servicii comunale: 100 de lei pe lună pentru compensarea utilizării transportului urban şi 300 de lei pe familie pentru compensarea serviciilor comunale pentru următorul sezon de încălzire.

Participanţilor la program li se va garanta şi dreptul de a folosi magazinele sociale existente, farmaciile sociale, care urmează să fie deschise în municipiu, precum şi serviciile municipale de asistenţă juridică, medicală şi psihologică.

Pentru a fi recunoscut ca "persoană care se întoarce în municipiu" şi, în consecinţă, pentru a beneficia de privilegiile menţionate, rezidentul oraşului Orhei trebuie să fie cetăţean al R. Moldova şi rezident al municipiului cu domiciliul pe parcursul ultimilor 3 ani înainte de data depunerii cererii la primărie pentru recunoaşterea statutului de persoană care s-a întors în oraş; în decursul ultimilor 5 ani acesta s-a aflat în străinătate timp de cel puţin 3 ani; a apelat la primărie în termen de 6 luni de la ultima întoarcere în ţară.

În cadrul dezvoltării programului se intenţionează deschiderea de birouri/reprezentanţe în străinătate care să informeze moldovenii despre programele implementate în oraşul lor natal şi să le ofere sprijinul necesar în ţara gazdă. De asemenea, se intenţionează introducerea la nivel local şi central a iniţiativelor legislative şi de reglementare care să încurajeze întoarcerea cetăţenilor R. Moldova în patria lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe