Ilan Laufer, suspect de gestiune frauduloasă şi evaziune fiscală. Prejudiciul din dosar, uriaş - 5.800.000 de euro

Ilan Laufer
Ilan Laufer (b1.ro)

Ilan Laufer, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, a fost audiat, joi, de către procurorii de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice (DICE), în calitate de suspect în dosarul lui Carmen Adamescu privind administrarea Unirea Shopping Center, informează Hotnews, citând surse apropiate anchetei.

Fostul ministru este suspectat de complicitate la gestiune frauduloasă şi evaziune fiscală, daunele provocate companiei ridicându-se la peste 5.800.000 de euro.

Potrivit surselor citate, cei interesaţi în închirierea de spaţii comerciale în magazinul Unirea, „treceau” întâi pe la Laufer pentru a încheia un contract subsecvent cu una dintre societăţile administrate de acesta. Sumele erau considerabile.

Ulterior, Laufer îi ajuta pe aceştia să închirieze spaţiile comerciale plătind sume mici de bani. Banii astfel obţinuţi ar fi fost transferaţi către patru societăţi din Cipru şi Elveţia, de unde erau apoi retraşi, prin încheierea cu aceste firme a unor contracte fictive de consultanţă, comision şi intermediere. Aceste sume, astfel obţinute, ar fi ajuns la Carmen Adamescu.

În plus, Ilan Laufer este bănuit şi de evaziune fiscală. Pentru a nu achita taxele şi impozitele pe profit, pentru o societate pe care o administra, fostul ministru ar fi majorat cheltuielile, prin încheierea şi înregistrarea în evidenţa contabilă a unor contracte fictive de consultanţă, cu cele 4 firme din Cipru şi Elveţia. Cheltuielile fictive se ridică la suma de 22 de milioane de lei.