Igor Volniţchi: Subiectul găgăuz urmează a fi tratat cu maximă atenţie

În relaţiile dintre Chişinău şi Comrat exista o armonie, care rareori era perturbată, dar în ultimul timp s-ar auzi multe acuzaţii de trădare a intereselor autonomiei de către deputaţii găgăuzi care au aderat la PD, afirmă comentatorul politic.
Igor Volniţchi
Igor Volniţchi (facebook.com)

Comentatorul politic, Igor Volniţchi constată că mesajele care vin în ultima perioadă de la Comrat ar fi semnale ce denotă că situaţia politică în sudul Republicii Moldova se încinge tot mai mult, iar senzaţia este că s-ar ”coace” un nou conflict care poate exploda în orice moment. De asemenea comentatorul consideră că autorităţile de la Chişinău greşesc amarnic atunci când tratează cu superficialitate şi indiferenţă ”subiectul găgăuz” deoarece acesta ar fi încă destul de sensibil şi, dacă nu va fi tratat în modul corespunzător, „surprizele” nu vor întârzia să apară.

Igor Volniţchi menţionează că „subiectul găgăuz” tot timpul a fost tratat cu mare atenţie de guvernările de la Chişinău, dat fiind faptul că ar fi fost unul delicat având şi o istorie aparte (la începutul anilor 90 ai secolului trecut, doar printr-o minune s-a reuşit soluţionarea conflictului din sudul Moldovei pe cale paşnică).

”De multe ori, pentru a evita tensionarea situaţiei, autorităţile de la Chişinău au făcut cedări semnificative, deşi au fost şi cazuri când şi Comratul a dat dovadă de înţelegere şi a mers pe calea cedărilor. În relaţiile dintre Chişinău şi Comrat se instaurase o oarecare armonie, care doar rareori era perturbată, iar mulţi vorbeau chiar despre faptul că modul în care a fost soluţionată problema găgăuză ar putea fi un precedent, un exemplu pentru mai multe ţări ale lumii. Dar, în ultimul timp, situaţia s-a schimbat radical şi acum nimeni nu poate spune cum vor evolua lucrurile în continuare”, punctează comentatorul politic într-un editorial pentru tribuna.md.

Potrivit autorului, iniţial, s-ar fi simţit o oarecare supărare a Comratului după ce autorităţile de la Chişinău au anunţat intenţia ca Başcanul Găgăuziei să nu mai aibă calitatea de membru din oficiu al Guvernului RM. Apoi, au început să fie formulate unele îngrijorări în legătură cu modul în care vor fi constituite circumscripţiile electorale, dacă se va trece la sistemul electoral mixt, şi câte locuri în Parlament vor reveni autonomiei găgăuze. Ulterior, au apărut nemulţumiri vizavi de modul în care se adoptă legile cu privire la Găgăuzia în Parlament, reprezentanţii autonomiei acuzând direct Chişinăul că le „redactează” fără a consulta Adunarea Populară de la Comrat şi după ce acestea sunt avizate de experţi internaţionali.

”Nu mai puţine pretenţii sunt şi faţă de deputaţii din coaliţia majoritară de la Chişinău, care reprezintă autonomia găgăuză în Parlamentul ţării, după cum sunt enunţate şi nemulţumiri vizavi de deputaţii din Adunarea Populară care au candidat independent, iar ulterior au aderat la partidul de guvernământ (şi în cazul deputaţilor găgăuzi ce reprezintă autonomia în coaliţia de guvernare de la Chişinău, şi în cazul celor de la Comrat, care au aderat la partidul de guvernare, răsună tot mai des acuzaţii de trădare a intereselor autonomiei şi apeluri la schimbarea lor)”, a adăugat Volniţchi.

Concluzionând cele expuse, comentatorul politic atenţionează că suntem martorii unei degradări serioase a relaţiilor dintre Chişinău şi Comrat iar în situaţia creată, contrează mai puţin cine ar fi vinovat. Momentan este important să se facă tot posibilul pentru a aplana situaţia, pentru că, în caz contrar, ea va scăpa de sub control. Iar un motiv de îngrijorare în plus ar fi că această tensionare a situaţiei are loc pe fundalul înrăutăţirii evidente a relaţiilor moldo-ruse, dar şi a relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol – elemente extrem de importante, care trebuie tratate cu maximă atenţie.

”La Comrat răsună deja apeluri deschise că a venit timpul să fie convocat un nou congres al deputaţilor de toate nivelurile, care să pună în discuţie problema respectului Chişinăului faţă de autonomia găgăuză. Cu ce se poate solda o asemenea reuniune, cred că se poate intui uşor. Or, cu siguranţă, deciziile ce pot fi luate, nicidecum nu vor fi în favoarea Chişinăului”, a declarat Volniţchi.

Menţionăm că la 4 iulie, în Comrat a avut loc un protest la care a fost cerută demisia membrilor Adunării Populare a Găgăuziei, care, deşi au fost aleşi ca independenţi, ulterior au aderat la Partidul Democrat. Protestatarii au declarat că reprezentanţii legislativului local care au aderat la Partidul Democrat nu-i mai reprezintă, acuzându-i, totodată, că ar promova alte interese decât cele ale oamenilor din autonomie.