Igor Volniţchi: S-a stabilit data alegerilor, dar nu sunt sigur că acestea vor avea loc sau că vor fi validate

Guvernarea a iniţiat alegeri locale anticipate la Chişinău pentru a arunca în spaţiul public un subiect de discuţie, nu înseamnă neapărat că vor avea şi o finalitate, consideră analistul politic.
Igor Volniţchi
Igor Volniţchi (facebook.com)

În contextul deciziei de luni a Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind alegerile locale din 20 mai, decizie care potrivit unor membri CEC ar fi putut fi fost luată la 27 februarie, mai multe voci se întreabă dacă nu cumva a fost influenţată de factorul politic.

Mai mult decât atât, dacă urmărim linia cronologică, ne amintim că, iniţial, CEC a emis un comunicat de presă privind lipsa banilor pentru alegerile locale anticipate în municipiile Chişinău şi Bălţi, iar ulterior, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefing-ului de săptămâna trecută a anunţat că alegerile locale din cele două oraşe vor avea loc.

În opinia jurnalistului şi analistului politic Igor Volniţchi, faptul că această decizie nu a fost luată mai devreme ar putea fi legată de factorul politic de la Chişinău. Pe de altă parte, Volniţchi a menţionat că deşi Comisia Electorală Centrală în ultimul timp nu o dată a fost suspectată, întrucât şi-au făcut apariţia suspiciuni în spaţiul public, cum că ar avea unele conexiuni cu elementul politic, totuşi niciodată nu a auzit o reacţie sau contra-argumente pe măsură.

Totodată, aceasta nu este decât problema CEC-ului şi, consideră analistul politic, ei ar trebui să conştientizeze acest lucru, mai ales că 2018 este un an electoral în care presiunea pe CEC va fi mereu în creştere şi, dacă CEC-ul nu va şti să gestioneze aceste presiuni asupra sa, asupra imaginii sale, s-ar putea ”să nimerim într-o situaţie destul de interesantă”.

Şi dacă la prima vedere s-ar putea crede că CEC ar fi o instituţie independentă prin cei câţiva membri care vin cu argumente diferite de cele ale majorităţii, atunci în opinia lui Volniţchi, asta nu înseamnă decât pur şi simplu că ”unii membri ai CEC nu-s independenţi într-o măsură atât de mare de factorul politic”.

Cât despre decizia de luni a CEC, jurnalistul a menţionat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că „Eu nu sunt sigur că, chiar dacă ieri s-a stabilit data alegerilor, aceste alegeri vor avea lor. Spre exemplu, eu nu sunt sigur că, chiar şi dacă se vor găsi banii pe care unii zic că Parlamentul, Guvernul încă trebuie să-i identifice şi, chiar dacă vor avea loc alegeri, vor fi validate rezultatele acestor alegeri.”

Suspiciunile comentatorului politic vin în contextul în care miza acestor alegeri, în special a celor din Chişinău, este una foarte mare, mai ales că tot în acest an urmează şi alegerile parlamentare, iar în Capitală locuiesc circa ¼ din numărul alegătorilor care putem presupune că vor participa la vot.

În capitală sunt 11 circumscripţii uninominale şi lupta pentru funcţia de primar din acest punct de vedere devine mult mai importantă”, a adăugat Igor Volniţchi. Mai mult decât atât, acesta a ţinut să sublinieze fatul că guvernarea de la Chişinău ar putea să nu demareze procedura de alegere a noului primar, sau ar putea interveni pe parcurs cu unele modificări de ordin politic în cazul în care se va îndoi de victorie.

Iată doar câteva scenarii cum le văd eu în continuare: primul scenariu – ar fi posibil ca aceste alegeri să nu aibă loc, fiind invocat fie pretextul financiar, fie intervenind pe fir Curtea Constituţională, fie o instanţă de judecată, dacă cineva se va adresa; scenariul doi – aceste alegeri au loc, dar dacă rezultatul nu convine cuiva, intervin din nou unele adresări în organele abilitate ale statului şi nu se validează rezultatele acestor alegeri”, a explicat comentatorul politic.

Totuşi, în opinia lui Volniţchi, motivul care a stat la baza iniţierii de către guvernare a discuţiilor pe marginea alegerilor locale a fost scoaterea în faţă a actorilor politici ai opoziţiei. ”Li s-a aruncat un subiect care deseori îi determină pe cei ce reprezintă opoziţia să se certe între ei, să crească tensiunea în relaţiile dintre ei, iar în momentul în care tensiunea va atinge cota maximă sau cota scontată, deja se intervine cu acele accente politice despre care vorbeam mai sus”, a conchis analistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe