Igor Volniţchi: Există premise reale ca în turul doi electoratul pro-european să se mobilizeze şi mai mult

Igor Volniţchi
Igor Volniţchi (facebook.com)

În noua campanie electorală, al cărei start a fost dat după anunţarea rezultatelor primului tur de alegeri, cei doi candidaţi - Andrei Năstase şi Ion Ceban - pornesc, în opinia jurnalistului Igor Volniţchi, cu şanse practic egale, făcând referire aici la rezultatele obţinute în primul tur, precum şi la susţinerea lui Constantin Codreanu şi a lui Valeriu Munteanu pentru Năstase.

Astfel, Volniţchi consideră că cele peste 8% din electoratul comun al candidaţilor Constantin Codreanu (PUN) şi Valeriu Munteanu (PL), vor trece la liderul Platformei DA, Andrei Năstase. De aceeaşi părere este şi purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal Democrat, jurnalistul Ion Terguţă, potrivit căruia la Năstase ar putea trece şi 10% din electoratul Silviei Radu, iar restul, de 7%, i-ar putea rămâne lui Ion Ceban.

”Este foarte interesant să vedem cum se va distribui votul Silviei Radu, cele 17,65% acumulate, pentru că nu este clar ce fel de electorat a reuşit dumneaei să atragă şi poate chiar mai important este să vedem cum va proceda acel electorat care în primul tur nu a participat la alegeri, pentru că acest electorat s-ar putea să facă diferenţa în turul doi”, a declarat Igor Volniţchi în cadrul emisiunii ”Ora Expertizei”, de la Jurnal TV.

Ceea ce ţine de factorul geo-politic, în opinia lui Volniţchi, este clar că în susţinerea lui Andrei Năstase s-a mobilizat electoratul pro-european. Mai mult decât atât, jurnalistul consideră că există premise reale ca acest electorat să se mobilizeze şi mai mult în turul doi, pentru că practica precedentelor alegeri a arătat clar că în turul doi s-a asistat la o mobilizare exemplară a electoratului pro-european, ”urmează să vedem cum vor decurge lucrurile de această dată”.

Duminică, 20 mai, la Chişinău au avut loc alegeri anticipate. În urma numărării proceselor verbale, socialistul Ion Ceban a obţinut 40,98% din numărul total de voturi, liderul Platformei Da, Andrei Năstase - 32,12% şi independenta Silvia Radu - 17,65%. Constantin Codreanu de la Partidul Unităţii Naţionale a obţinut 4,55%, Valeriu Munteanu de la Partidul Liberal - 3,61% iar ceilalţi candidaţi au obţinut mai puţin de 0,2%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe