Igor Dodon: Nimeni nu trebuie să împiedice rotaţia programată a pacificatorilor ruşi

Parlamentul de la Chişinău solicită ONU retragerea militarilor Grupului operativ al Forţelor Armate ruse şi nu a pacificatorilor ruşi. Dodon solicită ca nimeni să nu împiedice staţionarea acestora în regiunea transnistreană.
Militari ai misiunii de pacificare din regiunea transnistreană
Militari ai misiunii de pacificare din regiunea transnistreană (facebook.com)

Referitor la iniţierea procedurii de înscriere în agenda sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU a unui punct întitulat “Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene explică că eventuala înscriere în agenda sesiunii a 72-a a punctului propus de R.Moldova va permite examinarea, de o manieră constructivă, de către ONU a chestiunii staţionării ilegale a Grupului operativ al Forţelor Armate a Federaţiei Ruse pe teritoriul ţării în ultimii 25 de ani, fapt care contravine prevederilor constituţionale, neutralităţii permanente, suveranităţii şi principilor imperative ale dreptului internaţional.

Potrivit MAEIE, iniţiativa R. Moldova nu pune în discuţie şi nu urmăreşte retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii care operează în zona de securitate din regiunea transnistreană. Toate informaţiile în acest sens vehiculate recent în mass media, în particular din Federaţia Rusă, distorsionează atât esenţa iniţiativei R. Moldova la ONU, cât şi a stipulărilor textuale ale documentelor transmise Secretarului General al ONU.

Între timp, Igor Dodon a vizitat joi Compania infanterie independentă a Forţelor de Menţinere a Păcii (FMP) a R. Moldova dislocată în satul Varniţa, acesta s-a arătat mulţumit de activitatea militarilor şi a menţionat că operaţiunea de pacificare de pe Nistru îndeplineşte sarcinile prevăzute în "Acordul cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova" care a fost semnat în anul 1992 de către Moldova şi Rusia.

Şeful statului precizează că Operaţiunea de pacificare în formatul existent trebuie să se desfăşoare în continuare şi nimeni nu este în drept să împiedice rotaţia programată a pacificatorilor şi executarea sarcinilor ce le revin acestora privind menţinerea păcii în regiune, iar acţiunile guvernării ar fi un PR ieftin.

În replică, reprezentantul Moscovei la ONU a declarat că demersul Chişinăului este surprinzător şi neprietenesc, iar ambasadorul Rusiei la Chişinău a dat de înţeles că Moscova nu are de gând să-şi retragă pacificatorii atâta timp cât acordul dintre ţări nu este anulat.

Vadim Krasnoselschi a notat că autorităţile transnistrene sunt împotrivă ca pacificatorii ruşi să părăsească regiunea, pentru că asta ar însemna război.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu, susţine că intenţiile autorităţilor ar fi nobile iar Igor Dodon ar fi interesat mai mult de Federaţia Rusă de aceea ar trebui reîntors în realitatea actuală. ”R. Moldova este statul în care el este preşedinte.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe