Igor Dodon merge la Comrat să sărbătorească „Ziua proclamării Republicii Găgăuzia”

Fără a preciza sursele de finanţare, şeful statului a promis locuitorilor ”Republicii Găgăuzia” un concert grandios susţinut de artişti din Federaţia Rusă.
Igor Dodon şi Irina Vlah
Igor Dodon şi Irina Vlah (facebook.com)

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că va participa, pe 19 august, la controversatele festivităţi plănuite la Comrat pentru a celebra „Ziua proclamării Republicii Găgăuzia” şi ”Ziua oraşului Comrat”.

Şeful statului scrie pe pagina sa de Facebook că a acceptat o asemenea invitaţie din partea guvernatoarei Găgăuziei Irina Vlah, menţionând că oferă drept cadou un concert la care vor participa formaţii şi artişti ruşi, fără să precizeze sursa finanţării.

Notabil este faptul că autonomia proclamată unilateral de autorităţile de la Comrat pe 19 august 1990 a fost declarată neconstituţională de guvernul de la Chişinău, statutul special al Autonomiei găgăuze fiind adoptat patru ani mai târziu. Potrivit Constituţiei, teritoriul Republicii Moldova este organizat, sub aspect administrativ, în sate, oraşe, raioane şi unitatea teritorială autonomă Găgăuzia.

În context, expertul de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun consideră că ar mirosi a trădare de patrie şi separatism, încălcarea Constituţiei şi supremaţiei legii. ”De când o unitate teritorial-administrativă este republică? Ceva investigări penale?”

Internautul Vasile Grozavu consideră că Dodon ar incita găgăuzii la nesupunere civică şi la recunoaşterea republicii. ”Dodon provoacă la ură interetnică găgăuzii, ruşii, ucrainenii împotriva românilor basarabeni având scopul de a bloca parcursul european al RM. El e gata să utilizeze orice metode pentru aceasta. Dodon vrea sânge. Asta chiar e culmea!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe