Igor Dodon a sesizat CCM. Legea ”anti-propagandă” instituie cenzura

Legea ”anti-propagandă” prevede introducerea în Codul Audiovizualului a noţiunii de „securitate informaţională” şi măsuri menite să-i protejeze pe moldoveni de propaganda din afara ţării, inclusiv din Rusia.
Igor Dodon în vizită la Moscova
Igor Dodon în vizită la Moscova (facebook.com)

Igor Dodon anunţă joi că a sesizat Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) în privinţa examinării constituţionalităţii prevederilor legii ”anti-propagandă”. Acesta consideră că prevederile legii ar atenta la principiile democraţiei, încălcând în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituţie şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie etc.

”Totodată, respectiva lege, contrar Constituţiei, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept”, a adăugat şeful statului.

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului a fost votat la 7 decembrie, în lectură finală, de către Parlamentul de la Chişinău însă, la 20 decembrie, Igor Dodon a restituit actul normativ Legislativului pentru examinare suplimentară. La 22 decembrie, Parlamentul, reexaminând legea, a menţinut hotărârea adoptată anterior, iar la 27 decembrie a remis-o repetat preşedintelui pentru promulgare.

Legea ”anti-propagandă” prevede introducerea în Codul Audiovizualului a noţiunii de „securitate informaţională”, care conţine un ansamblu de măsuri menite să-i protejeze pe cetăţenii moldoveni de dezinformarea şi manipularea provenite din afara ţării, inclusiv combaterea propagandei ruse pe teritoriul R. Moldova.